Leela’s Friend – Important Short Questions For Class XI, WBCHSE, West Bengal.

Leela’s Friend -Important Short Questions with answers for Class XI Final Exam. Prepare these short questions (SAQ type) and score an excellent result.

1. Who is Leela?

Ans: Leela is the five-year-old daughter of Mr. and Mrs. Sivasanker.

2. Why was Sidda asked to come in?

Ans: Sidda was asked to come in because Mr. Sivasanker was looking for a servant and Sidda was looking for a job as a servant.

3. Who is Mr. Sivasanker?

Ans: Mr. Sivasanker is Leela’s father.

4. Who is Mrs. Sivasanker?

Ans: Mrs. Sivasanker is Leela’s mother.

MCQ from “Upon Westminster Bridge” -এখানে ক্লিক করো।

5. Who is Sidda?

Ans: Sidda is Leela’s friend who is the main character of the short story.

6. When did Leela hold class for Sidda?

Ans: Leela held class for Sidda at dusk.

7. What did Leela know to write and draw?

Ans: Leela knew to write two or three letters of the alphabet and draw a kind cat and crow.

8. Why did Leela run to her bed after dinner?

Ans: After dinner, Leela ran to her bed because Sidda was ready there with stories of animals, jungle.

9. Who climbs the coconut tree to touch the moon?

Ans: Sidda climbs up the tree to touch the moon.

10. Why did Sidda lose his last job?

Ans: Siddha lost his last job because the doctor who was his employer had left the town.

Important Short Questions from “Nobel Lecture” – Click here.

11. What work would Sidda do in Mr. Sivasanker’s house?

Ans: Sidda would wash clothes, tend the garden, run errands, chop woods and look after Leela.

12. What did Leela ask Sidda to draw?

Ans: Leela asked Sidda to draw the crow and the letter B

13. How much would Sidda be paid for the work in Sivasanker’s house?

Ans: They paid Sidda four rupees per month and two meals a day for the work in Sivasanker’s house.

14. Why did Leela refuse to go to bed after her meal?

Ans: Leela refused to go to bed after her meal because she wanted Sidda there to tell her stories, but Sidda was not there.

15. Give the name of the collection from which the story “Leela’s Friend” is taken.

Ans: The short story Leela’s Friend is taken from the collection “Malgudi Days”.

16. Who first noticed that Leela’s gold chain was missing?

Ans: Mrs. Sivasanker, Leela’s mother,  noticed that Leela’s gold chain was missing.

17. Who was suspected to have stolen the gold chain of Leela?

Ans: Sidda was suspected to have stolen the gold chain of Leela

18. Who did not believe that Sidda was a thief?

Ans: The little girl Leela did not believe that Sidda was a thief.

Important Questions and Answers from Leela’s Friend.

19. Where was Mr Sivsanker standing when Sidda was hanging about the gate?

Ans: Mr Sivasanker was standing in the front veranda of his house when Sidda was hanging about his gate.

20. How did Sidda look when Mr Sivasanker subjected him to a scrutiny?

Ans: When Mr Sivasanker subjected Sidda to a scrutiny, he did not seem to be a bad sort and he looked tidy enough.

21. “She clung to Sisda’s hand” – Who is referred to here as ‘she’ in the line?

Ans: Here “she” refers to Leela, a 5-year-old girl and the friend of Sidda.

Meeting at Night – এর বিস্তারিত আলোচনা। এখানে ক্লিক করো।

22. What was Mr. Sivasanker brooding over standing in the veranda of his house? (2018)

Ans: Standing in the veranda of his house Mr. Sivasanker was brooding over the servant problem.

23. What is Mr. Sivasanker’s first impression of Sidda? (2016)

Ans: The first impression of Mr. Sivasanker about Siddha was that he did not seem to be a bad sort and looked tidy.

Bengali meaning of “The Place of Art in Education” – Click here.

24. Why did Sidda leave the old Master’s house? (2015)

Ans: Sidda left the old Master’s house because they left the town.

25. What kind of job Sidda do in the Sivasanker’s  household? (2014)

Ans: In the Sivasanker’s household Sidda had to wash clothes, tend the garden, run errands, chop woods, and look after Leela.

26. Who asked Sidda to throw the ball into the sky? (2018)

Ans: Leela asked Sidda to throw the ball into the sky.

27. What filled Leela’s box? (2017)

Ans: Catalogues, illustrated books and stumps of pencils filled Leela’s box.

28. What did Leela ask Sidda to draw? (2018)

Ans: Leela asked Sidda to draw a cat and a crow.

29. How did Sidda put Leela to sleep?

Ans: Sidda put Leela to sleep by telling some stories of animals, birds, magicians, princess and their pets.

30. Where did Leela go with Sidda?

Ans: Leela went out to buy sugar with Sidda.

31. “I have not taken it” – What does it refer to here?

Ans: Here ‘it’ refers to the missing gold chain of Leela.

32. Where did Leela’s mother find the chain?

Ans: Leela’s mother found the chain in a tamarind pot.

33. How many letters of the alphabet did Leela learn?

Ans: Leela learnt two or three letters of the alphabet.

“The Place of Art in Education” -এর শর্ট কোশ্চেন (SAQ Type) পেতে এখানে ক্লিক করো।

34. How, according to Sidda, can a man touch the sky?

Ans: According to Sidda, a man can touch the sky if he stands on a coconut tree.

35. What made Leela supremely happy?

Ans: Sidda’s company made Leela supremely happy.

36. Who asked Sidda to throw the ball into the sky?

Ans: Leela asked Sidda to throw the ball into the sky.

37. Give the name of the only person who believed that Sidda was not a thief.

Ans: The name of the only person who believed that Sidda was not a thief was Leela.

38. Why was Leela’s Mother unable to tell her story when requested?

Ans: When Leela’s mother was requested by Leela to tell a story, she was unable to tell the story because her mind was disturbed and the thought of Sidda made her panicky.

39. Where was the gold chain found?

Ans: The gold chain was at last found in the tamarind pot.

40. What did Sidda do to seek relief from Leela’s class?

Bengali Meaning of “Leela’s Friend” – Click here.

Ans: Sidda sought relief from Leela’s class by saying that Leela’s mother was calling Leela in to dinner.

41. “Her mother gave her a slap.” – Why did her mother give her a slap?

Ans: Leela’s mother slapped her because Leela lost her gold chain.

42. “Let us keep him in our house.” – Who said this?

Ans: Leela said this.

43. How did Sidda react when Leela’s mother asked him about the chain?

Ans: When Leela’s mother asked Siddha about the chain he blinked and said that he did not know anything about the chain.

44. Where did Mr. Shivasanker first meet Sidda?

Ans: Mr. Shivasanker first met Sidda at the gate in front of his house.

45. How, according to Sidda, could Leela touch the sky?

Ans: According to Sidda, Leela could touch the sky if she would stand on the coconut tree.

46. Why did Sidda vanished into the night?

Ans: Leela’s mother blamed Sidda for the loss of Leela’s gold chain, Sidda was afraid. So he vanished into the night.

MCQ from “Leela’s Friend” – Click here.

47. Why was Sidda looking for a job?

Ans: Sidda was looking for a job because the doctor in whose house he was serving, had left the town.

48. How would Sidda get relief from Leela’s class?

Ans: Sidda sought relief from Leela’s class by saying that Leela’s mother was calling Leela in to dinner.

49. For how many times was Sidda in jail previously?

Ans: Previously, Sidda was in jail for half a dozen times.

50. How did Sidda throw the ball up?

Ans: Sidda held the ball in his hand, closed his eyes for a second and threw the ball up.

51. “Leela was in tears.” – Why was Leela in tears?

Ans: Leela was in tears because the constable took Sidda by the hand and Mr. Sivasanker forcibly carried Leela into the house.

52. Who, according to Sidda, was his previous master? (2020)

Ans: According to Sidda, his previous master was a doctor living somewhere near the market.

53. “I told you to take it off and put it in the box.” – What does ‘it’ refer to?

Ans: In the above-mentioned line, ‘it’ refers to the gold chain which Leela had been wearing.

54. Why did Sidda’s throat go dry?

Ans: In the story “Leela’s Friend”, Sidda’s throat went dry because Leela’s mother asked him about the lost gold chain which she (Leela) had been wearing.

55. What is the full name of R.K. Narayan?

Ans: The full name of R.K. Narayan is Rasipuram Krishnaswami Iyer Narayanswami.

Bengali Meaning of “Jimmy Valentine” – Click here.

প্রিয় ছাত্র-ছাত্রী, নিয়মিত onlneexamgroup.com ওয়েবসাইট টি ভিজিট করো। আমরা একাদশ শ্রেণীর ইংরেজি বিষয়ের সমস্ত পিসগুলির বিস্তারিত আলোচনা করেছি, Short Questions (SAQ এবং MCQ type), Grammar, Writing সবকিছুই আপলোড করেছি। নিয়মিত পেজটি ভিজিট করে পড়াশোনা করলে পরীক্ষায় নিঃসন্দেহে আশানুরূপ রেজাল্ট করতে পারবে।

***Leela’s Friend – Important Short Questions***

Meeting at Night – এর বিস্তারিত আলোচনা। এখানে ক্লিক করো।

Leela’s Friend – A Detailed Discussion, Class 1

Leela’s Friend – A Detailed Discussion, Class 2

Leela’s Friend – A Detailed Discussion, Class 3

Leela’s Friend – A Detailed Discussion, Class 4

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 5

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 6

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 7

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 8

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 9

Leela’s Friend – A Detailed Discussion – Class 10

Notes from Leela’s Friend.

Short Questions (SAQ) from Jimmy Valentine.

Important Short Questions (SAQ) from Upon Westminster Bridge

Meeting at Night – Important Short Questions

Karma-Short Questions,

Important Notes from ‘Karma’.

Keep visiting onlineexamgroup.com for more educational updates. We regularly give educational information, study materials for Madhyamik and HS Students of West Bengal.

You Tube

Give your suggestions and comments in the comment box below.

Share with your friends

17 thoughts on “Leela’s Friend – Important Short Questions For Class XI, WBCHSE, West Bengal.

    1. Hi Mr.Suman Pal, thank you for your valuable comment. Keep in touch with us. We are coming with more updates.

        1. Hi Alan, thank you for your valuable comment. Visit our website regularly and get more updates. Get more important updates for Class XII final exam. Wish you all the best.

          1. Please give me a question answer.this question is ‘leela was in years’- why was leela in years?

          2. Hi dear Priya das, thank you very much for your query. Visit our website and get your answer. Share our website with yours friends. Wish you all the best.

      1. Hi Mr.Rohit Kumar Singh, you are welcome. Keep visiting our website regularly. You will get more updates.

  1. these question are very helpful for students especially when it is lockdown and we have no access to books. keep it up and post more questions like this.

        1. Hi Mr. Sudip Mondal, thank you for your query.See the short questions from Jimmy Valentine. We have already uploaded your question.

    1. Hi Miss. Aliviya Golder, thank you very much for your valuable comment. Keep visiting our website and get more updates. We will upload more important questions with answers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *