Upon Westminster Bridge – Important Short Questions for Class XI Students of West Bengal, WBCHSE.

Upon Westminster Bridge – Important Short Questions: Important for Class XI Annual Examination. Do an excellent result.

Get All Text Discussion, Notes, SAQ & MCQ With Answer, Grammar, Important Writing – Everything.

1. Question: Who wrote the sonnet “Upon Westminster Bridge”?

Ans: The famous nature poet William Wordsworth composed the sonnet ‘Upon Westminster Bridge’.

2. Question: When was William Wordsworth born?

Ans: The famous Romantic poet William Wordsworth was born on 7th April in 1770.

3. Question: What type of poem is Wordsworth’s “Upon Westminster Bridge”?

Ans: ‘Upon Westminster Bridge’ is a sonnet of regular pattern. It is an Italian Sonnet.

4. Question: Where is Westminster Bridge situated?

Ans: The Westminster Bridge is situated over the river Thames.

5. Question: “Dull would he be of soul…” – Whom does the poet think ‘dull of soul’?

Ans: According to the poet, the man who takes no notice of the beauty of the city of London in the early morning is dull of soul.

6. Question: What kind of sight or scene does the see in the poem?

Ans: The poet William Wordsworth sees the very touching beauty of the city of London.

7. Question:“A Sight so touching in its majesty.” – When and where does the poet see the ‘sight’?

Ans: The poet sees the beautiful sight one early morning in the city of London when the poet along with his sister was crossing the Westminster Bridge.

8. Question: “Earth has not anything to show more fair.”-What does the poet mean to say?

Ans: According to the poet, the beauty the city of London in the early morning surpasses all other excellent scenes on the earth.

9. Question: From where does the poet enjoy the beauty?

Ans: From Westminster Bridge the poet enjoys the beauty of London.

10. Question: What does the city of London wear?

Ans: The poet imagines that the city of London wears the beauty of the morning like a garment.

11. Question: Which city is the fairest one?

Ans: According to the poet, London is the fairest city.

12. Question: What was the occasion of  the poem ?

Ans: The poem was written when the poet was crossing the Westminster Bridge in his tour to France with his sister Dorothy Wordsworth.

13. Question: Which things in the city of London lie open?

Ans: The ships, towers, domes, theatres and temples lie open.

14. Question: How does the early sun beautify the valley, rock and hill?

Ans: With its first splendour the early sun beautifies the valley, rock and hill.

15. Question: What does the poet, Wordsworth feel in the early morning in London?

Ans: The poet Wordsworth feels a deep calm in the early morning in London.

16. Question: Which sight strikes the poet?

Ans: The soothing beauty of the city of London strikes the poet of “Upon Westminster Bridge.

17. Question: How did the valley, rock and hill look when seen at a distance?

Ans: The valley rock and hill looked splendid in sun-rays.

18. Question: When was the poem written ?

Ans: The poem was written on September 3, 1802.

19. Question: What is described in the poem?

Ans: The poem gives a vivid description of the beauty of the city of London in the early morning.

20. Question: What form of sonnet has the poet used in the poem “Upon Westminster Bridge”?

Ans: The poet William Wordsworth has used Italian form in the poem “Upon Westminster Bridge”.

21. Question: Is upon Westminster Bridge an unconventional poem?

Ans: Yes, we can say “Upon Westminster Bridge” an unconventional. Actually, as a nature poet, William Wordsworth gets inspiration from nature. But, in this poem the poet takes inspiration from man-made objects.

22. Question: Give the rhyme-scheme of the poem “Upon Westminster Bridge”.

Ans: The rhyme-scheme of the poem “Upon Westminster Bridge” is abba abba cdcdcd.

23. Question: How does the river glide or flow?

Ans: In the poem “Upon Westminster Bridge”, the river glides or flows at his own sweet will.

24. Question: Which city does the poet refer to in the poem “Upon Westminster Bridge”? (WBCHSE, XI, 2014)

Ans: In the poem “Upon Westminster Bridge”, the poet refers to the city of London.

25. Question: Why is the air smokeless?

Ans: In the very early morning the activities of factories and vehicles have yet not started the city of London. So the environment is fresh and the air is smokeless.

26. Question: “The river glideth at his own sweet will.” – Mention the figure of speech used in this line.

Ans: The figure of speech used in this line is ‘Personification”.

27. Question: What language has the poet used in the poem “Upon Westminster Bridge”?

Ans: The poet WilliamWordsworth has used lucid poetic language in the poem “Upon Westminster Bridge”.

28. Question: How does the poet Wordsworth describe the beauty of the morning? (WBCHSE, XI, 2015, 2018)

Ans: The poet William Wordsworth describes the beauty of the morning as ‘silent’ and ‘bare’.

29. Question What is the object of the poet’s celebration in the poem “Upon Westminster Bridge”?

Ans: The object of the poet’s celebration in the poem “Upon Westminster Bridge” is the city of London.

30. Question: What does the ‘mighty heart’ refer to?

Ans: The ‘mighty heart’ refers to the city of London.

31. Question: What does the word ‘majesty’ mean in the poem “Upon Westminster Bridge”?

Ans: In the poem “Upon Westminster Bridge”, the word ‘majesty’ means ‘impressive beauty’.

32. Question: why is the atmosphere ‘silent’ and’ bare’?

Ans: The atmosphere is ‘silent’ and ‘bare’ as it is noise-free and fog-free unlike usual London.

33. Question: “Open unto the fields, and to the sky” – Why does the post say so?

Ans: Objects like ships, towers, domes, theatres, temples are spread all over the land and open to the bright and sunny sky. That is why, the poet says this.

34. Question: Who was the poet’s companion to Westminster Bridge?

Ans: Dorothy Wordsworth, the poet’s sister, was the poet’s companion to Westminster Bridge.

35. Question: When is London seen in the poem “Upon Westminster Bridge”?

Ans: In the poem “Upon Westminster Bridge”, the city of London is seen in the morning light.

36. Question: “The city doth like a garment wear” – Which city is referred to here?

Ans: The city of London is referred here.

Descriptive Questions and Answers from “Leela’s Friend”.

Leela’s Friend – Important Short Questions

Jimmy Valentine – Important Short Questions

http://wbchse.nic.in

Visit our website onlineexamgroup.com to get regular updates. Get text discussion of all English Proses and poetry of your syllabus. Get notes, short questions (SAQ and MCQ type). Learn English Grammar. Get Madhyamik and HS Suggestions.

Share with your friends

5 thoughts on “Upon Westminster Bridge – Important Short Questions for Class XI Students of West Bengal, WBCHSE.

    1. Hi Amrita Giri, thank you very much for your query. We will soon upload important Broad Questions from “Upon Westminster Bridge”. So, visit our website regularly and prepare yourself for your final exam.

  1. #Why does the post say that everything is open to the feild and the sky?
    #why is the atmosphere ‘silent’ and’ bare’?

    1. Hi dear Puja Sharma, thank you very much for your query. Visit our website again to get your answer. We have uploaded it. Visit our website regularly to get more updates for your final exam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *