Meeting at Night – Important Short Questions (SAQ) for Class XI Students, WBCHSE, West Bengal.

Meeting at Night – Important Short Questions: Very Important for Class XI Final Exam. Short Answer Type Questions. SAQ from “Meeting at Night”.

Get here very important Short Questions (SAQ) for the Final Exam of Class XI, West Bengal. You can prepare these short questions. You must do a very good score in your examination. So, prepare yourself right now. Grab your outstanding result. Visit our website and get class-wise updates. Get short questions from all pieces of class XI and XII.

Short Answer Type Questions (SAQ)

1. Why is the poet persona out on a journey at night?

Ans: The poet persona is out on a journey at night because he wants to meet his beloved secretly.

2. How does Browning describe the moon in the poem?

Ans: In the poem, Browning describes the yellow half-moon as large and low.

3. What is the colour of the sea?

Ans:  The colour of the sea is grey.

4. How long is the sea-scented beach?

Ans: The sea-scented beach is one mile long.

5. Why does the lover tap at the pane?

Ans: The lover taps at the pane to announce his arrival to his beloved.

6. Where does the boat slow down?

Ans: The boat slows down as it reaches the cove and touches the slushy sand.

7. What does the poem “Meeting at Night” record?

Ans: The poem “Meeting at Night” records the lover’s journey and his secret meeting with his beloved.

9. What does the word 'prow' mean?

Ans: The word 'prow' means the pointed face of a boat or ship.

10. What do the 'fiery ringlets' stand for?

Ans: The 'fiery ringlets' stand for the secret passion and anticipation of the lover before meeting his beloved.

11. In the poem what does the word 'cove' mean?

Ans: Here in the dramatic romance "Meeting at Night", the word 'cove' means bay.

12. What is the meaning of 'slushy sand'?

Ans: The 'slushy sand' means the soft sand mixed with mud at the shore where the lover slows down his boat.

13. Why do the waves startle?

Ans: The waves startle because of the approaching boat which, according to the poet, wakes them up from their sleep.

14. Where from does the 'blue spurt' come?

Ans: The sudden blue spurt of light comes from the lighting of a match stick from inside the farmhouse.

15. What did the beloved do to announce her presence?

Ans: The beloved scratches a matchstick which gives out a blue spurt of light to announce her presence.

16. The voice is less loud than what?

Ans: The voice is less loud than the sound produced by the two beating hearts.

17. How is the land described in the poem?

Ans: In the poem, the land is black which indicates that the time of the journey was night.

18. Where do the lovers meet?

Ans: The lovers meet secretly at a farmhouse quite at a distance from the sea.

19. Why is the 'yellow half-moon' described as 'large and low'?

Ans: The 'yellow half-moon' is described as 'large' in size as the sky is very clear, and it is 'low' to the horizon. It may be that it is either rising or setting.

20. What type of poem is "Meeting at Night"?

Ans: "Meeting at Night" is a dramatic romance written by Robert Browning.

21. What does the "blue spurt of a lighted match" signify?

Ans: In Browning's poem "Meeting at Night", the 'blue spurt of a lighted match' signifies that the very moment for meeting each other has ultimately come.

22. What sense does ‘long black land’ evoke in the poem “Meeting at Night”?

Ans: In the poem “Meeting at Night”, the ‘long black land’ evokes a sense of depression and illusion of love.

23. How is the land in the poem “Meeting at Night”?

Ans: The land in the poem “Meeting at Night” is black and long.

24. “In fiery ringlets from their sleep” - Who are imagined to sleep?

Ans: The little waves in the sea are imagined to sleep.

25. What does the speaker do after reaching the farm?

Ans: After reaching the farm, the speaker taps at the pane of the window in the poem “Meeting at Night”.

26. Why does the speaker meet his beloved at night?

Ans: In the poem “Meeting at Night”, the speaker meets his beloved in order to maintain the secrecy of his love affair.

27. How does the lover respond to the speaker in the poem “Meeting at Night”?

Ans: In the poem “Meeting at Night”, responds to the speaker by maintaining silence and lighting the matchstick. The lover gives expression to her joys and fear in a hushed and almost inaudible voice.

28. Where does the speaker's sweetheart live?

Ans: The speaker's sweetheart lives in a secluded and lonely farm across the bay.

29. How did the moon look like?

Ans: The moon looked yellow and large and low.

30. Why are the waves startled in the poem “Meeting at Night”?

Ans: The waves in the poem “Meeting at Night” are startled at the approach of the man’s boat.

31. Who wrote the poem "Meeting at Night"?

Ans: Robert Browning, the famous English poet, wrote the poem "Meeting at Night".

32. What type of poem is "Meeting at Night"?

Ans: "Meeting at Night" is a lyrical love poem.

33. Which age did Robert Browning belong to?

Ans: Robert Browning belonged to the Victorian age.

34. What does the poem "Meeting at Night" depict?

Ans: The poem "Meeting at Night" depicts a lover's adventurous (ঝুঁকিপূর্ণ) journey to meet his beloved at night.

35. What is the meaning of the word 'cove'?

Ans: The meaning of the word 'cove' is 'a small bay'.

36. What does the match give out in the poem "Meeting at Night"?

Ans: The match, in the poem "Meeting at Night", gives out a blue spurt.

37. How does the speaker in the poem "Meeting at Night" undertake a journey?

Ans: The speaker, in the poem "Meeting at Night", undertakes a journey by boat.

38. What does 'spurt' mean in the poem "Meeting at Night"?

Ans: The word 'spurt' means 'sudden gushing out' in the poem "Meeting at Night".

39. What does the expression 'The two hearts beating each to each' suggest?

Ans: The expression 'The two hearts beating each to each' suggests the deep passion of the lovers that generates some romantic heat.

40. How does the speaker describe the land in the poem "Meeting at Night"?

Ans: The speaker, in the poem "Meeting at Night", describes the land as 'black' in the darkness of the night.

41. Where does the lover's boat in the "Meeting at Night" stop?

Ans: The lover's boat stops in the slushy sand.

42. What does the lover do to announce his arrival?

Ans: The lover taps on and scratches the window pane to announce his arrival.

43. Who faces the sea and when in the poem "Meeting at night"?

Ans: In the poem "Meeting at Night", the lover faces the sea on his way to his beloved's cottage at night.

44. What makes the sea grey in the poem "Meeting at Night"?

Ans: Both dark night and nocturnal mist make the sea grey.

45. What journey does the lover undertake to meet his beloved?

Ans: The lover undertakes a perilous sea- voyage to meet his beloved.

46. What type of poem is "Meeting at Night"?

Ans: The poem "Meeting at Night" is a beautiful dramatic lyric.

47. What is the meaning of the word 'quench' in the poem "Meeting at Night"?

Ans: In the poem "Meeting at Night", the word 'quench' means 'stifle'.

48. "As I gain the cove with pushing prow." - Who is 'I' referred to here?

Here 'I' refers to the lover in Browning's poem "Meeting at Night".

49. What does 'night' suggest in the title "Meeting at Night"?

Ans: The word 'night" in the title "Meeting at Night" suggests the secrecy and urgency of the meeting.

50. What does the poem "Meeting at Night" recount?

Ans: The poem "Meeting at Night", written by Robert Browning, recounts a lover's journey and meeting his beloved.

51. The grey sea and the long black land." - Who faces the sea and when?

Ans: In the poem "Meeting at Night" by Robert Browning, the lover faces the sea on his way to his beloved's cottage.

52. The grey sea and the long black land." - What makes the sea 'grey'?

Ans: The dark night and the nocturnal mist make the sea 'grey'.

53. "And a voice less loud..." - Whose voice is referred to here?

Ans: The voice of the the beloved in the poem "Meeting at Night" is referred to here.

54. Give an example of sensuous image from the poem "Meeting at Night".

Ans: 'The blue spurt of a lighted match' is an example of a sensuous image.

55. Give an example of a visual image.

Ans: "The grey sea" is an example of visual image.

Meeting at Night - A Detailed Analysis.

Meeting at Night - Important Descriptive Questions with Answers.

Short Questions from "The Sick Rose" - Click here.

Leela's Friend - A Detailed Discussion

Important notes from "Leela's Friend"

Visit our website onlineexamgroup.com regularly to get more updates. Get all English Texts discussion and analysis in Bengali, Notes, all types of questions, textual grammar, writings. Learn English Grammar with us. Get all subjects' suggestions, Scholarship-related information. Get study materials for all competitive exams.

Write your comment in the Comment Box below.

Share with your friends

4 thoughts on “Meeting at Night – Important Short Questions (SAQ) for Class XI Students, WBCHSE, West Bengal.

    1. Hi Miss Amrin khatun, thank you very much for your valuable comment. Just regularly visit our website and get your query solved. We will soon upload your question with answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.