Karma – Important Short Questions For Class – XI Students, WBCHSE, West Bengal.

Karma – Important Short Questions for the students of Class – XI in West Bengal Council of Higher Secondary Education. Prepare these short questions and score a very good result in your final examination. The students will get answers to SAQs (Short Answer Type Questions) in a complete sentence. We have prepared these questions in a full complete sentence. Class XI English (B) Short Questions.Short Questions from “Karma” by Khushwant Singh, WBCHSE, West Bengal.

1. Q: Who is the author of  “Karma”?

Ans: Khushwant Singh, the famous short story writer, and journalist is the author of the short story “Karma”.

2. Q: What was Sir Mohan Lal looking at in the first-class waiting room of the railway station?

Ans: In the short story “Karma”, Sir Mohan Lal was looking at himself in the mirror of the first-class waiting room.

3. Q: How did Sir Mohan Lal smile at the mirror?

Ans. Sir Mohan Lal smiled at the mirror with an air of pity and patronage.

4. Q: From where was Sir Mohan’s suit?

Ans: Sir Mohan’s suit was from Saville Row.

5. Q: Describe the condition of the mirror in the first-class waiting room of the railway station.

Ans: The red oxide at the back of the mirror had come off at several places and long lines of translucent glass cut across its surface.

6. Q: What was Sir Mohan Lal?

Ans: Sir Mohan Lal was a vizier and a barrister.

7. Q: What did Lachmi’s tiffin contain?

Ans: Lachmi’s tiffin contained chapatti’s and mango pickle.

8. Q: What is the source of this story?

Ans: The source of this story is “The Collected Stories”.

Karma – Important Short Questions:

9. Q: In which language is the word ‘zenana’ used?

Ans: The word ‘zenana’ is used in Hindi language.

10. Q: What does the expression ‘tickety-boo’ mean?

Ans: The expression ‘tickety-boo’ means everything in order.

11. Q: What was the betel leaf case of Lady Lal made of?

Ans: The betel leaf case of Lady Lal was made of silver.

12. Q: With whom did Lachmi chat away merrily?

Ans: Lachmi chatted away merrily with the coolie.

13. Q: When did Lachmi emit a long, loud belch?

Ans. Lachmi emitted a long, loud belch after eating chapattis with mango pickle.

14. Q: What did Mohan Lal think about himself?

Ans. Sir Mohan Lal thought that he was a distinguished, efficient, and handsome man.

15. Q: How was Lachmi clad?

Ans: Lachmi was clad in a dirty white sari with a red border.

16. Q: What was Lachmi’s mouth bloated with?

Ans: Lachmi’s mouth was bloated with betel saliva.

17. Q: How were Lachmi’s relatives?

Ans: Lachmi’s relatives were poor and illiterate.

18. Q: What was Lachmi fond of?

Ans: Lachmi was fond of gossipping.

19. Q: Where did Lachmi find her seat in the train?

Ans: Lachmi found her seat by the window in the train.

20. Q: What were exhibitions of bad breeding?

Ans: Excitement, bustle, and hurry were exhibitions of bad breeding.

21. Q: What does the word ‘nigger’ mean?

Ans: The word ‘nigger’ means ‘black man’.

22. Q: What is the meaning of the expression ‘Toodle-oo’?

Ans: The expression ‘Toodle-oo’ means ‘see you later’.

23. Q: Give the moral of this story?

Ans: The moral of the story is “Pride comes before a fall”.

24. Q. When did Sir Mohan call ‘koi hai’?

Ans: Before the approaching of the train into the station, when Sir Mohan waited in the first-class waiting room, he called ‘koi hai’.

25. Q. “So they never came.” – Who never came?

Ans: The poor and illiterate relatives of Lady Lal never came.

26. Q. “I’ll have you arrested.” – Who said this and to whom?

Ans: Sir Mohan said this to the two English soldiers who threw Sir Mohan’s suitcase, thermos flask, briefcase, and The Times outside the train.

27. Q: What did the bell announce?

Ans: The bell announced the arrival of the train.

28. Q: What was Lachmi’s husband?

Ans: Lachmi’s husband was a vizier and a barrister.

29. Q: Where did Lady Lal spit?

Ans: Lady Lal spat on the dark part of the platform.

30. Q: “His heart warmed at the prospect of an impressive conversation.” – Whose heart is referred to here?

Ans: Here the ‘heart of Sir Mohan Lal is referred to.

31. Q: What was the name of Lady Lal?

Ans: The name of Lady Lal was Lachmi.

32. Q: What had come off from the mirror?

Ans: The red oxide had come off from the mirror.

33. “Keep your ruddy mouth shut!” – Who is the speaker?

Ans: One of the two English soldiers is the speaker here.

34. What do you mean by ‘zenana’?

Ans: The word ‘zenana’ means an ordinary compartment for ladies in a train.

35. What food items did Lady Lal have before getting into the train?

Ans: Lady Lal had a bundle of cramped chapattis and some mango pickle as food before getting into the train.

36. When was Khushwant Singh born?

Ans: Khushwant Singh, the author of the story “Karma” was born on 2nd February 1915.

37. What do you mean by ‘karma’?

Ans: Here the word ‘karma’ means ‘destiny’.

38. Which act of the British soldiers finally angers Sir Mohan Lal?

Ans: Sir Mohn Lal was outraged by their throwing out of his suitcase and other belongings on to the platform.

39. Who carried Lachmi’s luggage?

Ans: A coolie carried Lachmi’s luggage.

40. How does Sir Mohan Lal speak English?

Ans: Sir Mohan Lal spoke English in Oxford accent.

41. Where from is the story “Karma” taken”?

Ans: The short story “karma” Khushwant Singh is taken from “The Collected Stories”.

Prepare these Important Short Questions from Karma. Karma – Important Short Questions.

Important Notes from “Karma” – Click here.

Important Short Questions from “Leela’s Friend”

Follow our website onlineexamgroup.com regularly and get regular updates. Get all text discussions minutely in Bengali. Get Short Questions (SAQ & MCQ type) from all the pieces, textual grammar, Writings and more. Keep updated with our website.

Write your comment in the Comment Box below and share this post with your friends.

Share with your friends

2 thoughts on “Karma – Important Short Questions For Class – XI Students, WBCHSE, West Bengal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *