The Poetry of Earth – Notes for HS Exam, for WBCHSE students, Important Questions and Answers

Get here notes, short questions on “The Poetry of Earth” by John Keats. For the Students of WBCHSE. Prepare yourself and grab good results. Descriptive type questions and answers from “The Poetry of Earth”.

Dear students, we are here with many questions and answers for you. We have tried utmost to make these answers so that you can score good marks in the HS examination. The Syllabus of English B has been changed. The questions and answers are prepared for the new syllabus. This page must provide help to the students who are going to sit for the HS Examination, (Class XII) WBCHSE. Keeping pace with the change, this page has been thoroughly updated and enriched to meet the demands of Examinees. We will try to improve and make the page more learner-friendly and beneficial to the beloved students. Actually, we feel great pleasure to help the students with our sincere effort. We have thoroughly followed the West Bengal Council Higher Secondary Education and prepared these descriptive, MCQ, and SAQ answers. Our effort will provide the students with much confidence.

Here we have endeavoured to present the answers in an attractive way.

MCQ from “The Proposal” – Click here.

We are serving with chapter-wise Question-answers, grammar, MCQ and SAQ. The students will feel quite easy to answer the questions (be it descriptive type question or MCQ or SAQ or grammar) if they follow up the materials provided by us. Here the students will get enough chance to practise grammar. The words used in the answers are very simple, catchy, and lucid.

Our attempt has been made to make the students acquainted with the newly formed syllabus and question pattern, and above all to make them up to date. We believe that the young students of English can perceive their way in the world of a foreign tongue normally. This effort will work as a threshold of knowledge to the students. Our effort will be rewarded when it helps the students for whom it is meant. We have made this with the help and suggestion of expert subject teachers. This page will become a great move for the students as well as teachers. This website will be very popular with students. The articles are updated, rewritten, and enriched to meet the demands of learners. We also appeal to the dear students and respected teachers to give suggestions to improve the quality and make it popular among our beloved students.

So, prepare these notes for scoring good result in your HS Examination.

The poetry of Earth:

By John Keats.

1. Title of the poem.

The title of the poem was originally “On the Grasshopper and Cricket”. In the very first line of “The Poetry of Earth”, the poet says ‘The poetry of earth is never dead.’ The music of earth never stops. In the hot summer when all the birds become exhausted, the Grasshopper comes forward and carries on the music of the earth. He runs from hedge to hedge in a joyous mood. In winter the earth’s music still continues. This time comes the Cricket. He sings a song as warm as that of the Grasshopper. In this way, the music of the earth continues without any break. So, the title of the poem is appealing and appropriate.

2. Show how in the poem the tone of the octave changes from the sestet.

Ans: The poem “The Poetry of Earth” celebrates the music of the earth. In summer when all birds are tired and take shelter in the cooling trees, the Grasshopper comes out and sings running from hedge to hedge. He rejoices in summer. After the completion of his task, he takes a rest beneath some pleasant weed.

In the sestet, the frost has wrought a silence. The song of the Cricket pierces silent frost. It creates a hoarse tone. When the silent frost represents hibernation of most creatures, Nature is still alive and vibrant in the song of the Cricket.

3. Identify the voices of poetry in the poem. How does Keats establish continuity through these voices?

Ans: The Grasshopper’s chirp, the Cricket’s shrill song are the voices of poetry in the poem “Poetry of Earth”.

Here a great continuity is maintained by connecting up the song of the Grasshopper in summer with the song of the Cricket in winter. So, the music of Nature is never silent. In scorching heat when all the birds become exhausted and take rest in shadowy trees, Grasshopper runs singing from hedge to hedge. He takes lead in summer enjoyment. When he is tired, he takes rest beneath some pleasant weed. On a quiet winter evening,  from behind the stove, there is the chirping of the Cricket. To one who is sitting over the fire, half asleep,  It seems to be the continuation of the Grasshopper’s song.

MCQ from “The Proposal” – Click here.

4. “He takes the lead/In summer luxury. “- Who is ‘he’? When does he take the lead? How does he take the lead? What is ‘Summer luxury’?

Ans: Here ‘he’ is the Grasshopper. 

In the scorching heat of summer when all birds are tired and take shelter in the cooling trees, the Grasshopper takes the lead. It starts singing.

The grasshopper takes the lead by continuing the songs of nature. He moves from hedge to hedge about the new-mown mead and continues singing. His song heightens the ‘summer luxury’. Thus he takes the lead.

Summer is beautiful. But sometimes it becomes intolerable due to scorching heat. Birds take rest in the cooling sun. But surprisingly, Grasshopper fit it pleasant and delightful. It flies around and sings. He drinks the golden sunlight out of extreme delight. He sings song ceaselessly. So, summer is luxurious to Grasshopper.

5. “He has never done/With his delights.” – Who is ‘he’? What are the ‘delights’? Why has he never done with his delights?

Ans: Here ‘he’ is the Grasshopper. 

Out of joy the Grasshopper runs about singing in the scorching heat of the sun. It runs from hedge to hedge. It moves about the newly – mown mead. Thus he enjoys delights. Playing, flying, singing, resting are the delights.

6. “Poetry of earth is never dead.” – From where is the quoted line taken? Name the poet of the poem. What is the meaning of “the poetry of earth”? Why is the ‘poetry of earth’ never dead?  1+1+2+2 =6

Ans: The above quoted line has been taken from the sonnet “The Poetry of Earth”, a beautiful poetic art.

The name of the poet is John Keats.

Here ‘poetry of earth’ is the everlasting music or poetry of Nature. This music of Nature is carried on by the insects like grasshopper,cricket etc. Nature’s music knows no break. It goes on continually.

It is never dead because the Grasshopper and the Cricket take the responsibility. They carry on the music of nature. The Grasshopper carries on the music in summer and the Cricket in winter. Thus they celebrate the music through the cycle of seasons.

7. “And seems to one in drowsiness in half lost
The grasshopper among some grassy hills” – Who is ‘one’ referred to here? What seems to him the grasshopper’s song? what is the illusion here? Why does ‘one’ have such illusion?

Ans: Here in the above quoted lines from “The Poetry of Earth”, ‘one’ refers to a person who, sitting by the hearth, is enjoying the song of the cricket in December.

The shrill sound of the cricket from near the fireplace seems to him to be the grasshopper’s song.

Here in the above-quoted lines from “The Poetry of Earth”, ‘one’ refers to a person who, by sitting beside the hearth, is enjoying the song of the cricket.

The man half-lost in drowsiness is enjoying the warmth of the hearth in a wintry evening. He is in a dreamy condition. In such situation, the song of the cricket appears to him like that of the grasshopper.

8. Write a substance of the poem The Poetry of Earth.

Ans: The poetry of earth never comes to an end. During hot summer noon, being exhausted (ক্লান্ত হয়ে), all the birds take rest and stop singing. At that time the grasshopper comes forward and takes over the responsibility. The Grasshopper springs from hedge to hedge about the new-mown meadow. lt makes the chirping sound and continues the music of the earth. The grasshopper enjoys the summer luxury and takes shelter under some pleasant wild plants.

In the lonely wintry evening, all on earth keep indoors. An atmosphere of silence prevails all around. Even then the poetry of earth continues without any stop. Now, the Cricket comes and sings. It finds the warmth of the stove. From the stove comes out the shrill song of the cricket. With increasing warmth, it sings louder and louder. Thus the grasshoppers and crickets continue their symphony to the earth.

9. “He rests at ease……” Where does the line occur? Who is ‘he’ referred to here? Where does he take rest? How does he enliven nature?

Ans: The above-quoted line occurs in the poem “The Poetry of Earth” by John Keats.

Here ‘he’ refers to the grasshopper.

Here in this poem “The Poetry of Earth” by John Keats, the grasshopper takes rest beneath some pleasant weed.

The grasshopper plays a great role to enliven nature in the scorching heat of summer. When all birds are exhausted due to hot summer, The grasshopper moves about from hedge to hedge and chirps merrily. He takes the lead in summer luxury. In this way, the grasshopper enlivens nature with his continual chirping.

10. Give the roles of the Grasshopper and the Cricket in continuing nature’s music through seasons in the poem “The poetry of Earth”.

Ans: In the poem “The Poetry of Earth ” by John Keats, the two main figures figures – the Grasshopper and the Cricket – take the major responsibility to continue nature’s music through the cycle of seasons. Both the grasshopper and the cricket are the representatives of life and joy of nature. When the birds are exhausted due to the scorching sun, they cease singing and take shelter in the cooling trees. Yet the music of earth never ceases. At that very moment, the Grasshopper takes the responsibility to continue nature’s music in ‘summer luxury’ in summer. When the Grasshopper takes shelter beneath some pleasant weed after making excessive fun, the Cricket comes out to break the silence of winter evening by singing. To a man, who is half-lost in drowsiness, The song of the Grasshopper seems to be the song of the Cricket. Thus, the Grasshopper and the Cricket continue nature’s music through the cycle of seasons.

11.”He takes the lead…..” Who takes the lead? When does he take the lead? Why does he take the lead? What does he do? (1+1+2+2) = 6

Ans: In the poem “The Poetry of Earth” by John Keats, the grasshopper takes the lead.

The grasshopper takes the lead in the season of Summer in this poem.

The grasshopper takes the lead in the season of summer, because, all the birds are faint in the hot sun of summer. And they take rest in the cooling trees. But the music of summon can never stop. The grasshopper comes forward to carry on the earth’s music.

The grasshopper runs from hedge to hedge across the newly-cut mead. It has its free brisk movement. The delight of the grasshopper is not decreased. The grasshopper keeps the earth’s poetry alive and intact.

Short Questions:

1. Who wrote the poem “Poetry of Earth”?

Ans: John Keats, the famous romantic poet, wrote this poem.

2.What type of poem is “The Poetry of Earth”?

Ans: “The Poetry of Earth” is a Petrarchan sonnet.

3.Give the rhyme scheme of this sonnet.

Ans: The rhyme scheme is abba abba cde cde.

The phrase ‘new-mown mead’ refers to the grass of land which has been trimmed newly.

4. ‘The poetry of earth is never dead ‘- What does ‘poetry’ stand for?

Ans,: Here the ‘poetry’ stands for music or song of life.

HS English Suggestion 2022

5. Who takes the lead in summer luxury? (2015)

The Grasshopper takes the lead in summer luxury.

6. When has the frost wrought a silence?

Ans: On a lonely winter evening the frost has wrought a silence.

7. What does the Cricket’s shrill voice seem to one in drowsiness?

Ans: The Cricket’s shrill voice seems to the song of the Grasshopper to one in drowsiness.

8. Where was the Grasshopper seen in summer? (2017)

Ans: The Grasshopper was seen in the bushes, under the weeds, in the grassy hills in summer. 

MCQ from “The Proposal” – Click here.

9. What might one hear ona lone cold silent winter evening?

Ans: On a lone cold silent winter evening one might hear the shrill song of the Cricket near the stove. 

10. ‘…a voice will run.’ – Whose voice refers to here?

Ans: Here the voice refers to that of the Grasshopper.  


11. Mention the seasons in “The Poetry of Earth”?

Ans:The seasons portrayed in “The Poetry of Earth” are summer and winter.


12. Where do all the birds take rest in hot summer?

Ans : All the birds take rest in cooling trees. 


13. Where does the Grasshopper take rest?

Ans: The Grasshopper takes rest beneath some pleasant weed.

HS English Suggestion 2022

14. Who carries the music of Nature in winter?

Ans: Cricket carries the music Nature in winter.

15. From where does the Cricket shrill on a lone winter evening?

Ans: On a lone winter evening the Cricket makes a shrill sound from the fireplace. 

16. What does Keats celebrates in the poem?

Ans: The poet Keats celebrates the music of earth in this poem. 

17. What type of poem is ‘The Poetry of Earth”?

Ans: “The Poetry of Earth” is a descriptive poem.

More Short Questions (SAQ) from “The Poetry of Earth” – Clock here.

HS English Suggestion 2021

All Notes from The Eyes Have It

MCQ From On Killing a Tree

Short Questions from “On Killing a Tree”

MCQ From Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?

MCQ From Asleep in the Valley

Short Questions from Asleep in the Valley

MCQ From The Poetry of Earth

MCQ From Three Questions

Notes from Three Questions

Notes from Strong Roots

MCQ from Strong Roots

MCQ From The Eyes Have It

Notes from The Eyes Have It

MCQ From Thank You Ma’am

MCQ from “The Proposal” – Click here.

Notes from “The Proposal”

Short Questions from “Strong Roots”

Error Correction for HS Class 12 Final Exam


We are coming with more Questions & Answers, Grammar, Short Questions. Keep in touch with onlineexamgroup.com 

Previous Year’s Question Papers – Political Science 2019

Share with your friends

2 thoughts on “The Poetry of Earth – Notes for HS Exam, for WBCHSE students, Important Questions and Answers

    1. Hi Mr. masadur islam, Than your for your nice comment. Visit our website and get such materials from all English Texts. Get most important suggestions and other updates. Share our website to your friends and dear ones. Wish you all the best.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *