On Killing a Tree : Important Short Questions for HS Final Examination, WBCHSE, West Bengal.

On Killing a Tree : Important Short Questions. Prepare these short questions for your final exam. You must do a very good result in your examination.

SHORT QUESTIONS:

1. Who wrote the poem?

Ans: Gieve Patel wrote the poem.

2. What type of poem is this?

Ans: This is a satirical(ব্যাঙ্গাত্মক) poem.

3. What causes the bark of a tree to bleed?

Ans: Hacking and chopping cause the bark of a tree to bleed.

4. ‘The bleeding bark will heal’ – Why does the bark bleed?

Ans: The bark bleeds as it is cruelly hacked and chopped.

5. From where would the curled green twigs rise?

Ans: The green twigs would rise from the healed bark close to the ground.

6. What, according to the poet, is ‘the most sensitive’ part of a tree?

Ans: According to the poet, the root is the most sensitive part of a tree.

7. What scorch and choke the tree after it is pulled out?

Ans: The sun and air scorch and choke the tree after it is pulled out.

8. What will happen to miniature boughs, if unchecked?

Ans: Miniature boughs will grow to the former size if they are left unchecked.

9. What is the strength of a tree?

Ans: The root is the strength of a tree.

10. Why is the bark of a tree is called ‘leprous’?

Ans: The bark of a tree is called leprous because it is rough and has marks like the skin of a leprosy patient.

11. How will the ‘bleeding bark’ heal?

Ans: The bleeding bark will heal by sprouting leaves from close to the ground.

12. What is the theme of the poem “On Killing a Tree”?

Ans: The theme of the poem is the cruelty and harm that human beings do to the environment.

13. How has the tree grown up?

Ans: In the poem “On Killing a Tree”, the tree has grown up slowly by sucking air, water and light from the earth.

14. How is the hide of the tree?

Ans: The hide of the tree is leprous.

15. What kind of action is the killing of a tree considered?

Ans: The act of killing a tree is considered to be a very cruel and heartless act.

16. What causes the bark of a tree to bleed? (2018)

Ans: The act of hacking and chopping causes the bark of a tree to bleed. 

17. Which part of the tree is the most sensitive white and wet? (2018)

Ans: The root of the tree is the most sensitive, white and wet.

18. Mention the processes that are required to kill a tree.

Ans: The processes that are required to kill a tree completely are hacking chopping and uprooting the tree entirely from the anchoring earth.

19. What finally kills the tree?

Ans: When the tree is totally pulled out from the earth along with its roots it is finally killed.

20. “No, the root is to be pulled out”. – What does ‘no’ signify here?

Ans: In this line from ‘On Killing a Tree’, the word ‘no’ denies all former possibilities of killing a tree by hacking and chopping.

21. What metaphor is suggested through the ‘bleeding bark’ in the poem “Asleep in the Valley”?

Ans: In the poem “On Killing a Tree”, bleeding bark is a metaphor for bleeding human.

22. What has the tree consumed?

Ans: The tree has consumed the earth slowly for years.

23. What are the different steps taken to kill a tree?

Ans: The different steps taken to kill a tree are uprooting, scorching, choking, browning, hardening, twisting and withering.

24. What do you mean by ‘anchoring earth’?

Ans: The phrase ‘anchoring earth’ means to fix the root of the tree firmly inside the earth.

25. What will happen once the ‘bleeding bark’ heals?

Ans: Once the ‘bleeding bark’ heals, curled green twigs will sprout from close to the ground.

26. What does ‘leprous hide’ refer to?

Ans: The expression ‘leprous hide’ refers to bark of the tree that looks like the skin of a leprosy patient.

27. “And then it is done.” – What is done?

Ans: The complete killing of the tree is done.

28. Where does the strength of the tree lie?

Ans: The strength of the tree lies in the root.

29. What does the tree symbolize in the poem ‘On Killing a Tree’?

Ans: In the poem ‘On Killing a Tree’ the tree symbolizes mother Nature.

On Killing a Tree : Important Short Questions

On Killing a Tree – Important Notes for your final exam.

http://wbchse.nic.in

Share with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *