The Poetry of Earth – Important Short Questions with Answers for HS Final Exam

Short Questions from The Poetry of Earth:

Get here very important short questions (SAQ/Short Answer Type Questions) for your Higher Secondary Final Examination. We have prepared these short questions with answers keeping pace with the new syllabus of WBCHSE (West Bengal Council of Higher Secondary Education.) Prepare well these short questions and do a great result. Grab your bright future.

HS English Suggestion 2022 – Click here.

Here are the questions with answers-

1. Who wrote the poem “Poetry of Earth”?

Ans: John Keats, the famous romantic poet, wrote this poem.

2.What type of poem is it?

Ans: “The Poetry of Earth” is a Petrarchan sonnet.

3.Give the rhyme scheme of this sonnet.

Ans: The rhyme scheme is abba abba cde cde.

4. What do you mean by ‘new-mown mead’?

Ans: The phrase ‘new-mown mead’ refers to the grass of land which has been trimmed newly.

4. ‘The poetry of earth is never dead ‘- What does ‘poetry’ stand for?

Ans,: Here the ‘poetry’ stands for music or song of life.

5. Who takes the lead in summer luxury? (2015)

Ans: The Grasshopper takes the lead in summer luxury.

6. When has the frost wrought a silence ?

Ans: On a lonely winter evening the frost has wrought a silence.

7. What does the Cricket’s shrill voice seem to one in drowsiness?

Ans: To one in drowsiness the Cricket’s shrill song seems to be the continuation of the Grasshopper’s song.

8. Where was the Grasshopper seen in summer? (2017)

Ans: The Grasshopper was seen in the bushes, under the weeds, in the grassy hills in summer. 

9. What might one hear on a lone cold silent winter evening?

Ans: On a lone cold silent winter evening one might hear the shrill song of the Cricket near the stove. 

10. ‘…a voice will run.’ – Whose voice is referred to here?

Ans: Here the voice of the Grasshopper is referred. 

11. Which seasons are portrayed in “The Poetry of Earth”?

Ans:The seasons portrayed in “The Poetry of Earth” are summer and winter.

12. Where do all the birds take rest in hot summer?

Ans : All the birds take rest in cooling trees. 

13. Where does the Grasshopper take rest?

Ans: The Grasshopper takes rest beneath some pleasant weed.

14. Who carries the music of Nature in winter?

Ans: Cricket carries the music Nature in winter.

HS English Suggestion 2022 – Click here.

15. From where does the Cricket shrill on a lone winter evening?

Ans: On a lone winter evening the Cricket makes a shrill sound from the fireplace. 

16. What does Keats celebrate in the poem?

Ans: The poet Keats celebrates the music of earth in this poem. 

17. What type of poem is ‘The Poetry of Earth”?

Ans: “The Poetry of Earth” is a descriptive poem.

18. What does Keats celebrate in the poem “The Poetry of Earth”?

Ans: In this poem, Keats celebrates the music of earth.

19. Why does John Keats make the voices of the grasshopper and the cricket follow each other?

Ans: John Keats makes the voices of the grasshopper and the cricket follow each other in order to prove that music never ceases.

20. The poet contrasts summer with frost and then introduces warmth into frost. Why does he do this?

Ans: The poet does this in order to prove that the music of earth is a constant.

21. Where are the grasshoppers seen?

Ans: The grasshoppers are seen from hedge to hedge.

22. What quality is reflected by the expression “summer luxury”?

Ans: The expression “summer luxury ” reflects the poet’s sensuousness.

23. What does the man sitting beside the hearth feel in winter?

Ans: The man sitting beside the hearth feels that he hears the music of the grasshopper.

24. What does the Grasshopper do when he becomes tired?

Ans: When he becomes tired from mirth in summer, the Grasshopper takes comfortable rest under a weed.

25. When does the Cricket sing in “The Poetry of Earth”?

Ans: In the poem “The Poetry of Earth” by John Keats, the Cricket sings shrilly in a lonely frosty evening.

26. What brings warmth to winter evening in “The Poetry of Earth”?

Ans: In the poem “The Poetry of Earth”, the shrill sound made by the Cricket brings warmth to winter evening.

27. From where is the shrill song of the cricket heard in “The Poetry of Earth”? (2018)

Ans: The shrill song of the cricket is heard from the stove or fireplace in the poem “The Poetry of Earth”.

28. Where does the Grasshopper rest? (2018)

Ans: The Grasshopper rests beneath some pleasant weed.

29. “He has never done with his delights.” – Who is ‘he’ referred to here?

Ans: Here in the poem “Poetry of Earth”, ‘he’ refers to the Grasshopper.

30. What do you mean by the word ‘stove’?

Ans: The word ‘stove’ means a hot house for plants. in this poem the word means a fireplace.

31. What does the word ‘summer’ symbolise in the poem?

Ans: In the poem “The Poetry of Earth”, ‘summer’ symbolises ‘youth’.

32. Which music of earth is heard in summer?

Ans: The music of the grasshopper is a heard in summer.

33. “The poetry of earth is never dead.” – What does the poet want to mean through this line?

Ans: In the above quoted line, the poet wants to mean that the music of earth is never ceased or stopped.

34. How does the poet introduce warmth into frost?

Ans: In the poem “The poetry of Earth”, the poet John Keats introduces warmth into frost by making nature loud with the song of the crickets.

HS English Suggestion 2022 – Click here.

35. Which music is mentioned in the Octave?

Ans: The music of the grasshopper is mentioned in the Octave.

36. Which music is mentioned in the Sestet?

Ans: The music of the cricket is mentioned in the Sestet.

37. How does the poet describe nature in the poem ” The Poetry of Earth”?

Ans: The poet describes nature as ever vibrant with joy.

38. When was John Keats born?

Ans: John Keats was born on 31st October in 1795 in London.

39. How does the poet talk about the poetry of earth?

Ans: The poet John Keats talks about the poetry of earth by describing the songs of the Grasshopper and the Cricket.

40. What do the phrases like ‘hedge to hedge’, ‘new-mown mead’ evoke?

Ans: The phrases like ‘hedge to hedge’, ‘new-mown mead’ evoke the image of the rich beauty of summer.

41. What do the words like ‘luxury’, ‘delights’, ‘pleasant’ present in the poem?

Ans: In the poem, the words like ‘luxury’, ‘delights’, ‘pleasant’ present the abundance of the season.

More Short Questions from “The Poetry of Earth” – Click here.

Short Questions from “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

Visit our website onlineexamgroup.com to get more updates. We give subject-wise Madhyamik and HS Suggestions, Important Notes, Short Questions (MCQ and SAQ type), Grammar, Writings, and a lot of quality materials for various Competitive Exams.

Share with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *