MCQ From The Poetry of Earth for HS Final Examination 12th Level WBCHSE West Bengal.

MCQ From The Poetry of Earth: Very Important MCQ for HS Final Examination. Prepare rigt now. Don’t Miss.

প্রিয় ছাত্র ছাত্রী নিচে দেওয়া mcq গুলি তোমাদের ফাইনাল পরীক্ষার জন্য অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ। আমরা উত্তর সহ বেশ কিছু mcq টাইপ কোশ্চেন আলোচনা করলাম। এগুলি ভালোভাবে তৈরি করলে তোমাদের উচ্চমাধ্যমিকের ফাইনাল পরীক্ষায় অবশ্যই তোমরা ভালো ফল করতে পারবে। আমাদের এই ওয়েবসাইটটি নিয়মিত ভিজিট করো এবং পেতে থাকো নতুন নতুন আপডেট। এই পোষ্টটি সম্পর্কে তোমাদের মতামত অবশ্যই নিচের কমেন্ট বক্সে লিখে জানিও। তোমরা যদি তোমাদের উচ্চ মাধ্যমিক পরীক্ষায় একটা দারুণ রেজাল্ট করে দেখাতে চাও তাহলে অবশ্যই প্রতিদিন ভিজিট করে আমাদের এই ওয়েবসাইট। আমরা নিয়মিতভাবে মাধ্যমিক এবং উচ্চমাধ্যমিক পরীক্ষার জন্য গুরুত্বপূর্ণ ম্যাটেরিয়ালস আপলোড ম্যাটেরিয়ালস আপলোড করি। তোমাদের বন্ধু বান্ধবদের মধ্যে আমাদের এই ওয়েবসাইটে শেয়ার করো।

1. In the poem “The poetry of Earth”, summer is represented by –

a) Weed

b) Cricket

c) Strove

d) Grasshopper.

Ans: d) Grasshopper.

2. The name of the poet of the poem “The poetry of Earth” is –

a) Gieve Patel

b) John Keats

c) William Shakespeare

d) Arthur Rimbaud.

Ans: b) John Keats.

3. In the poem “The poetry of Earth”, winter is represented by –

a) Weed

b) Cricket

c) Strove

d) Grasshopper.

Ans: b) Cricket.

4. According to the poet, the dominant creature that represents summer is –

a) Grasshopper

b) Birds

c) Cricket

d) Man

Ans: a) Grasshopper.

5. “The Poetry of Earth ” is a –

a) sonnet

b) a poem written in free verse

c) ode

d) lyrical ballad.

Ans: a) sonnet.

6. The Grasshopper is happy in –

a) Spring

b) Autumn

c) Winter

d) Summer.

Ans: d) Summer.

7. The meaning of ‘drowsiness’ is –

a)depression

b) working

c) tiredness

d) half-asleep.

Ans: d) half-asleep.

8. The word ‘coolling’ means

a) comforting

b) soothing

c) brightening

d) pleasing.

Ans: a) comforting.

9. The tone of the poem is –

a) romantic

b) nostalgic

c) happy

d) tragic.

Ans: a) romantic.

10. “He takes the lead.” – Who is ‘he’? –

a) cricket

b) nature

c) bird

d) grasshopper.

Ans: d) grasshopper.

11. The grasshoppers-

a) move and play

b) move and sing

c) run and hunt

d) move and dance.

Ans: d) move and dance.

12. The cricket’s song seems to increase –

a) sorrow

b) warmth

c) joy

d) rapture.

Ans: b) warmth.

13. “The Poetry of Earth” is a –

a) dramatic poem

b) descriptive poem

c) narrative poem

d) philosophical poem.

Ans: b) descriptive poem.

14. “The Poetry of Earth” is never dead because –

a) nature’s music can be heard through all seasons

b) the grasshopper sings through summer

c) the cricket sings through winter.

Ans: a) nature’s music can be heard through all seasons.

15. “The Poetry of Earth” is a –

a) Petrarchan Sonnet

b) Spenserian Sonnet

c) Keatsean Sonnet

d) Shakespearean Sonnet

Ans: a) Petrarchan Sonnet.

16. The rhyme scheme of the Octave of the poem is –

a) abab cdcd

b) acbc bcac

c) cbcd abcd

d) abba abba

Ans: d) abba abba.

17. The rhyme scheme of the poem is –

a) abba abba cde cde

b) abba cddc ef ef ef

c) abab addc efe efe

d) abab cdcd ef ef gg

Ans: a) abba abba cde cde.

18. The meaning of the word ‘mead’ is –

a) a type of bird

b) one type of food

c) meadow

d) middle.

Ans: c) meadow.

19. Winter evening is –

a) silent

b) gloomy

c) delightful

d) hazy

Ans: a) silent.

20. Keats celebrates in this poem –

a) the grasshopper

b) the summer

c) the cricket

d) the music of earth.

Ans: d) the music of earth.

21. Keats finds inspiration in –

a) poetry

b) nature

c) language.

Ans: b) nature.

22. The symbol used in this poem to signify poetry is –

a) cricket

b) grasshopper

c) music

Ans: c) music.

23. The two seasons mentioned in this poem are –

a) autumn and summer

b) summer and winter

c) spring and summer

d) spring and monsoon.

Ans: b) summer and winter.

24. With what does the cricket warm the frost? –

a) wings

b) movement

c) warmth

d) music.

Ans: d) music.

25. The cricket’s song is heard from  –

a) the cooling place

b) the hedge

c) behind the fireplace

d) the meadow.

Ans: c) behind the fireplace.

26. The poet contrasts summer with frost and then introduces warmth into frost. Why does he do so? –

a) the poet does this in order to prove that the music of earth is a constant.

b) the poet does this in order to prove that winter is not cruel.

c) the poet does this in order to prove that the difference in seasons.

d) the poet does this in order to prove that the cricket has a better voice.

Ans: a) the poet does this in order to prove that the music of earth is a constant.

27. The grasshopper is tired –

a) out of cold

b) out of much fun

c) out of excessive heat

d) of both heat and cold.

Ans: b) out of much fun.

28. The cricket’s song reminds the song of –

a) the cuckoo

b) The Nightingale

c) the grasshopper

d)  the parrot.

Ans: c) the grasshopper.

29. “From hedge to hedge about the new-mown mead” – the meaning of the word ‘hedge’ is –

a) park

b) playground

c) bush

d) garden.

Ans: c) bush.

30. The ‘grassy hills’ symbolise –

a) autumn

b) winter

c) spring

d) summer.

Ans: d) summer.

31. A winter evening is –

a) hazy

b) gloomy

c) silent

a) delightful.

Ans: c) silent.

32. According to Keats, the music of Earth ceases –

a) in summer

b) in autumn

c) in winter

d) at no point.

Ans: d) at no point.

33. The birds are faint with –

a) winter

b) hot sun

c) heavy rainfall

d) snowfall.

Ans: b) hot sun.

34. Summer is luxurious to –

a) the insects

b) the birds

c) the cricket

d) the grasshopper.

Ans: d) the grasshopper.

35. The grasshopper’s voice is heard in –

a) summer

b) winter

c) spring

d) autumn.

Ans: a) summer.

36. In drowsiness, one –

a) hears nothing

b) excessively conscious

c) hears song

d) is half-lost.

Ans: d) is hslf-lost.

37. The meaning of the word ‘wrought’ is –

a) suspected

b) walked

c) created

d) laughed

Ans: c) created.

38. Grasshopper fly in England in –

a) spring

b) winter

c) summer

d) autumn.

Ans: c) summer.

39. Silence has been wrought by –

a) summer

b) frost

c) winter

d) spring.

Ans: b) frost.

40. The word ‘stove’ means –

a) the oven

b) fireplace

c) the gas oven

d) chimney.

Ans: b) fireplace.

MCQ From Three Questions

Visit our website onlineexamgroup.com regularly and get more educational updates. Get detailed discussion of all English proses and poetry and drama. Get important notes, Short Questions (MCQ and SAQ), Subject-wise suggestions, important materials for all competitive exams, scholarship-related updates and more.

Share with your friends

2 thoughts on “MCQ From The Poetry of Earth for HS Final Examination 12th Level WBCHSE West Bengal.

    1. Hi dear Sibom barman, thank you for your query. We have already uploaded all poetry SAQ for your final examination. Visit our website carefully and you will get all poetry SAQ. Share our website with your friends. Wish you a great success.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *