Three Questions : Important Short Questions (SAQ Type) For HS Final Exam, WBCHSE, West Bengal

Three Questions

Dear students, are you looking for the SAQ type short questions from “Three Questions” for Class XII Final Examination. Don’t worry. You are on the track. Visit our website regularly and get a lot of short questions for your HS final examination. Get short questions SAQ type from all pieces included in your syllabus.

1. Who is the author of the story “Three questions”?

Ans: Leo Tolstoy is the author of the story “Three Questions”.

2. Why was the Tsar very eager to know the answers to his three questions?

Ans: The Tsar was very eager to know the answers to his three questions because he thought they (answers) would help him succeed in any of his undertakings.

3. What was the first question of the Tsar?

Ans: The first question of the Tsar was how he could know the right time to begin any action.

4. What was the second question of the Tsar? (2020)

Ans: The second question of the jar was how he could know who were the right people to listen to and whom to avoid.

5. What was the third question of the jar?

Ans: The third question of the Tsar was what the most important thing for him to do was.

6. Who were, according to the learned men, the most necessary people for the Tsar?

Ans: According to the learned men, the most necessary people were councilors or priests or doctors or warriors.

7. Why did not the Tsar agree with the scholars?

Ans: The Tsar did not agree with the scholars because they all answered his questions differently.

8. Why did the Tsar decide to consult the hermit?

Ans: The Tsar decided to consult the hermit as he thought that the man is wise enough to answer his questions.

9. Where did the hermit live?

Ans: The hermit lived in a wood.

11. Whom did the hermit receive?

Ans: The hermit received none but common people.

12. What was the hermit doing when the Tsar came to visit him ?

Ans: The hermit was digging the land when the Tsar went to hermit’s Cottage.

13. What did the hermit do when the Tsar asked him three questions?

Ans: The hermit patiently listened to the Tsar but he said nothing in reply to his questions. He only spat on his hands and continued digging.

14. What did the Tsar do to help the hermit?

Ans: The Tsar started digging the land for the hermit.

15. “Here comes someone running” – who came running?

Ans: A bearded man came running.

16. What was the condition of the bearded man?

Ans: The bearded man was mortally wounded and blood was flowing from his wound.

17. What was the hermit doing in the seedbed sitting on his knees?

Ans: The hermit was sowing seeds in the seedbed.

18. What did the Tsar promise to do for the wounded man?

Ans: The Tsar promised to restore his property seized by the Tsar previously.

19. What did the Tsar see when he unfastened the clothes of the wounded man?

Ans: The Tsar saw a large wound in the stomach of the wounded man when he unfastened the clothes of the wounded man.

20. What was the condition of the bearded man?

Ans: The bearded man was mortally wounded and blood was flowing from his wound.

21. When was the wounded man brought to the hermit’s cottage?

Ans: When the wounded man got back his sense in the evening he was brought to the hermit’s cottage.

22. What happened to the wounded man when he reached the hermit’s cottage?

Ans: The wounded man fell fainting on the ground when he reached the hermit’s cottage.

23. What did the Tsar notice when he woke up?

Ans: The Tsar saw the bearded man looking at him intently when he woke up.

24. How did the wounded man inform his identity?

Ans: The wounded man informed that he was an enemy of the Tsar.

25. Who wounded the bearded man?

Ans: The bodyguard of the Tsar wounded the bearded man.

26. What did the Tsar say when the bearded man begged for mercy (দয়া)? 

Ans : When the bearded man begged for mercy the Tsar said that he did not know him and had nothing to forgive him for.

27. What did the wounded man promise the Tsar? (2020)

Ans: The wounded man promised the Tsar that he (the wounded man) would serve him (the Tsar) as his most faithful slave and he would order his sons to do the same.

28. Where did the Tsar fall asleep?

Ans: The Tsar fell asleep on the threshold or entrance of the hermit’s hut.

29. How many times did the Tsar ask the hermit for the answers to his three questions?

Ans: The asked the hermit thrice for the answers to his three questions.

30. What did the Tsar do seeing the hermit work and sweat?

Ans: The Tsar took the spade from the hermit and started digging the ground.

31. “I do not know you, and have nothing to forgive.” – When did the Tsar say this?

Ans: When the wounded man asked for pardon the Tsar said this.

32. “You are tired” – Who said this and to whom?

Ans: Here the speaker is the Tsar. The Tsar said this to the hermit.

33. What was the resolution of the wounded man?

Ans: The resolution of the wounded man was to avenge himself on the Tsar for killing his brother and seizing his property.

34. How many questions occurred to the Tsar?

Ans: Three questions occurred to the Tsar.

35. What is the most important time according to the hermit?

Ans: According to the hermit, the most important time is the present.

Very Important Notes from “The Eyes Have It”.

The Eyes Have It : Text

Study Guide to “The Eyes Have It”

Important Notes from Three Questions

Important Short Questions from “Three Questions”.

Thank You Ma’am : Text

Important Notes from “Thank You Ma’am”

Strong Roots : Text

Study Guide to “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

“Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” – Important Notes for HS Final Examination.

Important Short Questions from On Killing a Tree

Study Guide to “On Kolling a Tree”

Important Short Questions from “Asleep in the Valley”

Study Guide to “Asleep in the Valley”

Study Guide to”The Poetry of Earth”

Important Notes from “The Poetry of Earth”

Short Questions from “The Poetry of Earth”

Keep visiting our website http://onlineexamgroup.com

Share with your friends

3 thoughts on “Three Questions : Important Short Questions (SAQ Type) For HS Final Exam, WBCHSE, West Bengal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *