The Sick Rose : Important Short Questions for Class XI Students WBCHSE West Bengal

The Sick Rose : Important Short Questions – Prepare these short questions. Score an attractive result. Grab your success.

The Sick Rose: ভীষণ গুরুত্বপূর্ণ SAQ Type শর্ট কোশ্চেন উত্তর সহ।

Here are the most important  SAQ Type Questions:



1.Who is the poet of the poem “The Sick Rose”?

Ans: The poet of the poem “The Sick Rose” is William Blake.

2. Who is the speaker in the poem?

Ans: Here in this poem the speaker is the poet William Blake himself.

3. What type of poem is “The Sick Rose”?

Ans: The poem “The Sick Rose” is a symbolic poem.

4. When does the worm fly ?

Ans: The worm flies in the howling stormy night.

5. Where from has the poem been taken?

Ans: The poem has been taken from Blake’s “Songs of Experience” which was published in 1794.

6. What does the ‘rose’ symbolize in the poem?

Ans: In this poem, the ‘rose’ symbolizes innocence, beauty, purity and true love.

7. Where has the worm entered?

Ans: The worm has entered into the crimson bed of the rose.

8. Why has the worm entered into the crimson bed of the rose?

Ans: The worm has entered into the crimson bed of the rose to its beauty, chastity and life.

9. How is the worm’s love?

Ans: The worm’s love is dark and secret.

10. When does the worm fly?

Ans: The worm flies at night.

The Sick Rose : Important Short Questions

11. What do you mean by “howling storm’?

Ans: Howling storm suggests that nature is furious as some evil is out to mar the natural order of things.

12. What has the worm found out joyfully?

Ans: The worm has finaly found out the bed of crimson joy of the rose.

13. What makes the worm joyous?

Ans: The worm is Joyous as it manages to go into the heart of the rose.

14. Why is the image ‘crimson joy’ used?

Ans: The image ‘crimson joy’ has a two-fold suggestion in which ‘crimson’ suggests that the rose is bleeding and ‘joy’ denotes the extreme happiness of the worm that fully captures the rose.

15. “And his dark secret love-Whose ‘love’ is referred to here?

Ans: The ‘love’ of the worm is reterred to here.

16. Which two adjectives are used to express the sinister love of the worm towards the rose?

Ans: The two adjectives are “dark’ and secret.

17. What does the worm finally do with the rose?

Ans: Finally the worm perishes the life of the rose.

18. “Does thy life destroy”.-Who destroys whose life?

The worm destroys the life of the rose.

19. There are at least three contrasted expressions in the poem “The Sick Rose. Write them.

Ans: Three contrasted expressions used in the poem “The Sick Rose” are ‘The Sick Rose’, ‘Crimson joy’ and ‘Dark secret love’.

20. What is the central idea of the poem “The Sick Rose’?

Ans: The central idea of the poem The Sick Rose is the destruction of innocence by experience.

21. What is the poet’s view to life as you find illustrated in the poem “The Sick Rose’?

Ans: Blake views life fallen from the divine state of glory and grace, unspoiled love and simplicity owing to the banal experience of life and possessiveness of love.

22. Who is invisible in Blake’s poem The Sick Rose?

Ans: The worm is invisible in Blake’s poem The Sick Rose’

23. What does the worm feel when it discovers itself in the rose’s bed?

Ans: The worm is exceedingly joyous when he discovers itself in the rose’s bed.

24. Who flies in the night in the howling storm?

Ans: The worm flies in the night in the howling storm.

25. What destroys the life of the rose?

Ans: The dark secret love of the worm destroys the life of the rose.

26. What is the colour of worm’s joy?

Ans: The colour of worm’s joy is crimson.

27. Which poem of William Blake is included in your syllabus?

Ans: “The Sick Rose” by William Blake is included in our syllabus.

28. Where from is the poem “The Sick Rose taken?

Ans: “The Sick Rose” is taken from Blake’s “Songs of Experience”.

29. What is the meaning of ‘sick’ in Blake’s poem “The Sick Rose”?

Ans: The ‘sick’ in Blake’s poem “The Sick Rose’ means dying or ill.

30. How does Blake begin his poem “The Sick Rose”?

Ans: Blake begins his poem “The Sick Rose” with an impassioned address to the rose.

31. What is the cause of the rose being sick?

Ans: The rose is sick because the invisible worm bites it sharply.

32. Why is the worm invisible?

Ans: The worm is invisible because it flies on a dark stormy night.

33. How is the night when the worm enters the rose?

Ans: The night is stormy and dark when the worm enters the rose.

Descriptive Questions from The Sick Rose – Click here

Short Questions from “Meeting at Night” – Click here.

For more updates visit our website onlineexamgroup.com

The Sick Rose : Important Short Questions. Get all Text discussions in Bengali for your Class XI Final Examination.

Write your comment in the Comment Box below.

Share with your friends

One thought on “The Sick Rose : Important Short Questions for Class XI Students WBCHSE West Bengal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *