Shall I Compare Thee To A Summer’s Day? : Important Short Questions for HS Class12th Students, WBCHSE West Bengal

Very important Short Questions (SAQ Type) from Shall I Compare Thee To A Summer’s Day? Prepare these and do an excellent result in your Final HS Exam. Reach your goal easily:

HS English Suggestion 2022 – Click here.

1. Who wrote the poem?

Ans: William Shakespeare wrote the poem.

2. What did Shakespeare compare his young friend to?

Ans: Shakespeare compared his young friend to a Summer’s day.

3. What does the poet mean by the phrase ‘the eye of heaven’?

Ans: The phrase ‘the eye of heaven’ refers to the sun.

4. Which season is mentioned in Sonnet No.18?

Ans: The season mentioned in the Sonnet No.18 is summer.

5. What destroy the flowers of summer?

Ans: The ‘Rough winds’ destroy the flowers of summer.

6. How is the complexion of the sun?

Ans: The complexion of sun is golden.

7. What do you mean by ‘summer’s lease’?

Ans: ‘Summer’s lease’ means short duration or span of summer.

8. Who is addressed to in this sonnet?

Ans: Shakespeare’s young friend  (either the Earl of Pembroke or the Earl of Southampton) is referred to here. There is no real identity of him.

9. Who will not brag that ‘thou wand’rest in his shade’?

HS English Suggestion 2021

Ans: Death will not brag that ‘thou wand’rest in his shade.’

10. What will make the poet’s friend eternal?

Ans: The eternal lines of the verse of Shakespeare will make the poet’s friend eternal.

11.What does the young friend possess?

Ans: The young friend possesses eternal beauty.

12. ‘So long lives this, and this gives life to thee.’- What is ‘this’ here?

Ans: Here ‘this’ is the sonnet of William Shakespeare.

13. “But thy eternal summer shall not fade”. – Who is ‘thy’ here?

Ans: Here in the poem “Shall I Compare Thee To A Summer’s Day?”, ‘thy’ refers to the young friend of the poet.

14. What is the meaning of ‘thy’?

Ans: The meaning of the word ‘thy’ is ‘your’.

15. What shakes the ‘the darling buds of May’?

Ans: Rough winds shake the ‘darling buds of May’.

HS English Suggestion 2022 – Click here.

16. What type of poem is “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

Ans: The poem “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” is a sonnet.

17. Name the month which is referred to in “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

Ans: The name of the month referred to in the poem is May.

18.What do you mean by the “eye of heaven”?

HS English Suggestion 2021

Ans: The “eye of heaven” refers to the sun.

19. “So long lives this.” – What is referred to by the word “this”?

Ans: Here “this” refers to the poem.

20. “Thou art more lovely” – What is the meaning of ‘thou’?

Ans: The meaning of ‘thou’ is ‘you’ i.e. the poet’s friend.

21. What is couplet?

Ans : The last two lines of the sonnet are called couplet.

22. “And every fair from fair sometimes declines.” – What does the poet mean by two ‘fairs’ in this poem?

Ans: The first ‘fair’ means ‘beautiful objects’ and the second ‘fair’ means ‘beauty’.

23. What does sometimes decline in nature?

Ans : In this sonnet, ‘every fair’ from ‘fair’ sometimes declines in nature.

24. Why is the ‘gold complexion’ of the sun dimmed?

Ans: The ‘gold complexion’ of the sun is dimmed because of clouds.

25. ‘Thy eternal summer’ – What do you mean by ‘summer’ here?

Ans : Here ‘summer’ means beauty.

26. What gives life to the poet’s friend in Shakespeare’s “Sonnet No.18”? (2018)

Ans: The eternal lines written by the poet praising his friend will give life to the poet’s friend in Shakespeare’s “Sonnet No. 18”.

27. How long will the young man be remembered in Shakespeare’s Sonnet No. 18? (2018)

Ans: The young man in Sonnet No. 18 will be remembered as long as the verse of the poet that he writes in his memory, will continue, that is to say, ‘so long as man can breathe or eyes can see’.

28. Question: When was William Shakespeare born?

Ans: William Shakespeare was born on 23rd April 1564.

29. Question: Give some examples of archaic words or old usage words used in Sonnet 18.

Ans: Some examples of archaic words or old usage words used in Sonnet No. 18 are – ‘thou’ (you – তুমি), ‘thee’ (you – তুমি), ‘thy’ (your – তোমার), ‘hath’ (has – আছে), ‘art’ (are – হয়), etc.

30. Question: “Thou art more lovely and more temperate.” – What does the word ‘temperate’ suggest?

Ans: Here in this line the word ‘temperate’ suggests that the poet’s friend has a more gentle disposition.

31. Question: How are the winds that blow in summer in “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

Ans: The winds that blow in summer in “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” are rough.

32. Question: How, according to the poet, has his friend been immortalized?

Ans: According to the poet, his friend has been immortalized through the power of poetry.

33. Question: Mention some shortcomings (অভাব বা ত্রুটি) of summer in comparison to the poet’s friend.

Ans: Summer’s beauty is subject to change, but the beauty of the poet’s friend is immortal and constant.

34. Question: What do you mean by “thy eternal summer “?

Ans: The expression “thy eternal summer” means the everlasting and youthful beauty of the poet’s friend.

35. Question: What do the rough winds do?

Ans: The rough winds shake or destroy the lovely buds or blossoms of May.

36. Question: In which month can the ‘darling buds’ be seen? (HS – 2020)

Ans: In the poem “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”, the ‘darling buds’ can be seen in the month of May.

37. Question: What does the line “And every fair from fair sometimes decline” mean? (HS Exam – 2020)

Ans: This means that every object on the earth, however beautiful it may be, is subjected to death and decay.

38. Question: * What type of sonnet is sonnet no-18 ? (WBCHSE-2019)

Ans: Sonnet No. 18 (Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?) is a Shakespearean sonnet having three quatrains and a concluding couplet.

39. Question: What is the theme of the poem?

Ans: The theme of the poem is the celebration of the beauty of the poet’s friend.

40. Question: What is the youth compared to?

Ans: The youth is compared to a summer’s day.

41. Why does the poet begin the poem “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” with a question mark?

Ans: The poet William Shakespeare begins the poem “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” with a question mark in order to make the readers understand that his friend is more beautiful than a summer’s day. His friend’s beauty is unique; it is beyond comparison. He is not sure if the comparison is suitable.

42. To whom is Sonnet number 18 addressed?

Ans: Sonnet number 18 by William Shakespeare is addressed to Mr. W.H (William Herbert).

43. What type of Sonnet is “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” by William Shakespeare?

Ans: The sonnet “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”  by William Shakespeare is a Shakespearean Sonnet or English Sonnet.

44. What is ‘lease’ in “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” by William Shakespeare?

Ans: In the Sonnet “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” by William Shakespeare ‘lease’ is a legal term.

HS English Suggestion 2022 – Click here.

Shall I Compare Thee to a Summer’s Day? – Text Analysis in Bengali.

Shall I Compare Thee To A Summer’s Day? – Important Questions and their Answers.

Watch This Video

Share this post to help others.

Share with your friends

2 thoughts on “Shall I Compare Thee To A Summer’s Day? : Important Short Questions for HS Class12th Students, WBCHSE West Bengal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *