The Eyes Have It – by Ruskin Bond – Important Short Questions, WBCHSE, West Bengal

The Eyes Have It – Short Questions – Very Important for Higher Secondary (Class 12) Students of West Bengal. Really helpful for HS Final Exam. You can definitely answer all questions set in Question Papers. Prepare these questions and surely do a very good result in your final HS Exam.

The Eyes Have It Short Questions

রাস্কিন বন্ডের “The Eyes Have It” থেকে অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ বেশ কিছু শর্ট কোশ্চেন (SAQ অর্থাৎ Short Answer type Questions) আমরা এই পেজ এ আপলোড করলাম। দ্বাদশ শ্রেণির ছাত্রছাত্রীদের জন্য এই শর্ট কোশ্চেন গুলি সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন গুলি অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ। সঠিক উত্তর সহ বেশ কিছু শর্ট কোশ্চেন এই পেজ এ আপলোড করা হলো। এই প্রশ্নগুলি উত্তর সহ ভালোভাবে তৈরি করলে উচ্চ মাধ্যমিক পরীক্ষায় নিঃসন্দেহে এক দারুণ রেজাল্ট করা যাবে। শুধু দ্বাদশ শ্রেণির পরীক্ষার জন্যই নয়, বিভিন্ন ধরনের প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার জন্য এই প্রশ্নগুলি অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ। বিগত বছরগুলোতে যে সমস্ত প্রশ্ন সেট হয়েছিল, সেই প্রশ্নগুলির সহ আরো অনেক অতিরিক্ত প্রশ্ন এখানে দেওয়া হয়েছে। উচ্চ মাধ্যমিক পরীক্ষার সঠিক প্রস্তুতির এই প্রশ্নগুলি অপরিহার্য।

Prepare these short questions:

1. Who is the author of the story “The Eyes Have It”?

Answer: The author of the story “The Eyes Have It” is Ruskin Bond.

2. What do people with good eyesight fail to see?

Answer: People with good eyesight fail to see what is right in front of them.

3. Who came to see the girl off?

Ans: The couple who came to see the girl off were most probably her parents.

4. Where is Rohana?

Ans: Rohana Station is in Uttar Pradesh.

5. How did the narrator know that the little girl wore slippers?

Ans: The narrator came to know that the little girl wore slippers from the way they slapped against her heels.

6. In which month did the girl wish to visit Mussoorie?

Ans: The girl wished to visit Mussoorie in the month of October.

7. What do the people who cannot see take in?

Ans: The people who cannot see have to take in only those essential things that are registered on their remaining senses.

8. How can one celebrate night In the hills?

Ans: According to the narrator one can celebrate night with a little Brandy in front of a logfire in the hills.

9. Whose voice startled the girl?

Ans: The voice of the narrator startled the girl.

10. Who would receive the girl at the destination?

Ans: The girl’s aunt would receive the girl at the destination.

11. Where will the girl get off?

Ans: The girl will get off at Saharanpur.

12. Whose voice was heard near the carriage door?

Ans: A high pitched voice of the girl’s aunt was heard near the carriage door.

13. What made the narrator feel troubled and lonely?

Ans: The thought of laughter at the remark of the girl made the narrator feel troubled and lonely.

14. Why were the beautiful eyes of the girl useless?

Ans: The beautiful eyes of the girl were useless because the girl was totally blind.

15. Who broke into the reverie of the narrator?

Ans: The new passenger broke into the reverie of the narrator?

HS History Suggestion 2021 – Click Here.

16. What did the new passenger notice in the girl?

Ans: The new passenger noticed that the girl had beautiful eyes but they were totally blind.

17. What, according to the narrator, is the best time to visit the hills?

Ans: According to the narrator, October is the best time to visit the hills.

18. What did the narrator first like in the girl?

Ans: The narrator first liked the sound of the voice of the girl and even the sound of a slippers.

HS English Suggestion – 2021

19. Why did the author’s voice startled the girl?

Ans: The author’s Voice started the girl because the girl did not know that there was another co- passenger in her compartment.

20. Who got into the author’s compartment?

Ans: A girl got into the compartment of the author.

21. What instructions did the girl’s mother give her?

Ans: The girl’s mother gave the girl detailed instructions as to where to keep her things, when not to lean out of the windows, and how to avoid speaking to strangers.

22. What did the second fellow passenger say to the blind narrator about the girl’s eye?

Ans: The second fellow passenger told that the girl had beautiful eyes – but they were of no use to her. She was completely blind.

23. What did the narrator ask the new fellow-traveler about the girl? (2020)

Ans: The narrator asked the new fellow-traveller if the girl kept her hair long or short.

24. Why did the narrator think that his voice must have startled girl? (2020)

Ans: The narrator thought that his voice must have startled the girl because he aske the girl a sudden question and the girl was totally unaware of the presence of anyone else in the train compartment.

25. “Aunts are formidable creatures.” – Who said this and to whom?

Ans: The narrator said this to the girl.

26. Who was traveling with the narrator in the train compartment up to Rohana?

Ans: In the train compartment the narrator was alone upto Rohana.

27. “No”, I answered quite confidently. – Why was the narrator so confident about there being no animals at all?

Ans: The narrator was so confident because he knew that there were no animals in the forest of Dehra.

28. Which sounds of the girl were liked by the narrator?

Ans: The narrator liked the sounds of the girl’s voice and of her slippers.

29. What do you mean by the word “formidable “?

Ans: The word “formidable” means, “dreadful”.

30. What is the meaning of ”fascinating”?

Ans: The word ”fascinating” means ”captivating” (মুগ্ধ করে এমন).

31. What compliment did Ruskin Bond give to the girl?

Ans: The compliment that Ruskin Bond gave to the girl was that she (the girl)  had an interesting face.

32. What do you mean by the word ‘tantalising’?

Ans: the word ‘tantalising’ means ‘charming’.

33. What was the first question of the narrator to the girl?

Ans: The first question of the narrator to the girl was ” Are you going all the way to Dehra?”

34. What further arouses the narrator’s curiosity about the girl?

Ans: The girl’s voice further arouses the narrator’s curiosity about the girl.

35. To what were the narrator’s eyes sensitive?

Ans: The narrator’s eyes were sensitive only to light and darkness.

36. What was the narrator’s first clue about his fellow traveller in the train compartment?

Ans: The narrator’s first clue about his fellow traveller in the train compartment was that he knew that she wore slippers from the way they slapped against her heels.

37. Where did the narrator of the story “The Eyes Have It” sit?

Ans: The narrator of the story “The Eyes Have It” sat in a dark corner of the train compartment.

38. Why was the girl startled when the narrator first spoke to her?

Ans: when the narrator first spoke to the girl she was startled because she did not know that there was another person in the train compartment.

39. What is the meaning of the word ‘reverie’?

Ans: the meaning of the word ‘reverie’ is ‘daydream’.

40. Where did the girl wish to go?

Ans: The girl wished to go to Mussoorie.

41. What is the meaning of the word ‘tellingly’ in the story “The Eyes Have It”?

Ans: In the story “The Eyes Have It”, the word ‘tellingly’ means ‘ effectively’.

42. What does the pretension of the blind persons as sighted persons indicate in the story “The Eyes Have It”?

Ans: The pretension of the blind persons as the sighted persons indicates their psychological complex.

43. “The perfume from her hair was very tantalizing” – What did the narrator want to do?

Ans: The narrator wanted to touch her hair by raising his hands.

44. When, according to the girl, did the hills of Mussoorie look beautiful?

Ans: According to the girl, the hills of Mussoorie looked beautiful in the month of October.

45. Mention the condition of the eyes of the narrator.

Ans: The eyes of the narrator were completely blind and the whole world was dark to him.

46. “Her next question removed my doubts.” – What was the next question?

Ans: The next question was – “Why don’t you look out of the window?”

47. “The man who had entered the compartment broke into my reverie.” – Which reverie is referred to here?

Ans: The reverie here refers to the anticipation of the narrator as to what was happening outside the train compartment.

48. “The man stammered an apology.” – Why did the man stammer apology?

Ans: The man stammered an apology because the man most probably stumbled over the girl.

49. “Have you noticed, I ventured.” – What did the speaker notice?

Ans: The speaker noticed the trees seemed to be moving while they seemed to be standing still.

50. “… but it was a safe remark.” – Why did the narrator call it a safe remark?

Ans: The narrator called it a safe remark because he knew that few girls could resist flattery and he also knew that the girl would not ask further questions that might reveal his blindness.

51. Why did the narrator think that his voice must have startled the girl? (HS Exam 2020)

Ans: The narrator thought his voice must have startled the girl because he was sitting in a dark corner and the girl could not recognize the presence of anybody else.

52. What did the narrator ask the new fellow traveller about the girl? (HS Exam 2020)

Ans: The narrator asked the new fellow traveller if he could tell the narrator – whether the girl kept her hair long or short.

53. “It was a safe remark.” – What was a safe remark?

Ans: The safe remark was – “You have an interesting face.”

54. What did the narrator pretend to be facing the window?

Ans: The narrator pretended to be a sighted person facing the window.

55. Up to where did the narrator travel alone?

Ans: The narrator travelled alone up to Rohana station.

56. “What is it like outside?” I asked. – Who asked this and to whom?

Ans: The narrator of “The Eyes Have It” asked this question to the blind girl co-passenger.

মাধ্যমিক উচ্চমাধ্যমিক ও বিভিন্ন ধরনের প্রতিযোগিতা মুলক পরীক্ষার উন্নত মানের স্টাডি ম্যাটেরিয়ালস পেতে নিয়মিত ভিজিট করুন আমাদের ওয়েবসাইট onlineexamgroup.com। পঞ্চম থেকে দ্বাদশ শ্রেণী পর্যন্ত ইংরেজির প্রত্যেকটি পিস – এর বিস্তারিত আলোচনা (প্রতিটি শব্দের বাংলা মানে সহ) পেতে আমাদের সঙ্গে থাকুন। পেয়ে যান মাধ্যমিক এবং উচ্চ মাধ্যমিক পরীক্ষার বিষয়ভিত্তিক সাজেশন।

HS Bengali Suggestion 2021

HS English Suggestion – 2021

HS History Suggestion 2021 – Click Here.

HS Political Science Suggestion 2021

Very Important Notes from “The Eyes Have It”.

The Eyes Have It : Text

Study Guide to “The Eyes Have It”

Textual Grammar from “The Eyes Have It”.

Important Notes from Three Questions

Important Short Questions from “Three Questions”.

Textual Grammar from “Three Questions”.

Important Grammar from “Three Questions”.

Thank You Ma’am : Text

Important Notes from “Thank You Ma’am”

Important Short Questions (SAQ) from “Thank You Ma’am”.

Textual Grammar from “Thank You Ma’am”.

Strong Roots : Text

Important Notes from “Strong Roots”.

Important Short Questions (SAQ) from “Stong Roots”.

Textual Grammar from “Strong Roots”.

Study Guide to “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

“Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” – Important Notes for HS Final Examination.

Important Short Questions (SAQ) from “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”.

Study Guide to “On Kolling a Tree”

Important Notes from “On Killing a Tree”.

Important Short Questions from On Killing a Tree

Study Guide to “Asleep in the Valley”

Important Notes from “Asleep in the Valley”.

Important Short Questions from “Asleep in the Valley”

Study Guide to”The Poetry of Earth”

Important Notes from “The Poetry of Earth”

Short Questions from “The Poetry of Earth”

Important Notes from “The Proposal”.

Important MCQ from “The Proposal”.

http://wbchse.nic.in

Share with your friends

12 thoughts on “The Eyes Have It – by Ruskin Bond – Important Short Questions, WBCHSE, West Bengal

    1. Hi dear Soubhagya Roy, of course you can score top without tuition. You only need hard work and proper guidance.

        1. Hi dear Soubhagya Roy, We are always responsive. Visit our website regularly. Wish you a great success in your final examination.

      1. Hi Mr. Bipin sharma, thank you very much for your query. Visit our website regularly to get your answer. We have uploaded it.

    1. Hi Mr. Shaktiman, thank you very much for your comment. Keep in touch with us and get more and more educational updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *