Textual Grammar from “Thank You Ma’am”. (Joining) Very important for HS Final Examination, WBCHSE, West Bengal. Set -1.

Grammar from “Thank You Ma’am” by Langston Hughes. Here we have provided some important grammar for your final HS exam. Here are some important examples of joining. We have also given here the answers. I hope these will help you a lot. Do practice these grammars regularly and you must score a good result in your final examination.

Important Joining:

1. Q: Mrs Jones stopped. She jerked him around in front of her. She put a half-nelson about his neck. She continued to drag him up the street. (Join into a Compound Sentence)

Ans: Stopping in order to jerk him around in front of her and putting a half-nelson a neck, Mrs Jones continued to drag him up the street.

2. Q: She switched on the light. She left the door open. (Turn into a simple sentence)

Ans: Switching on the light, she left the door open.

3. Q: Some of their doors were open. He and the woman were not alone. He knew it.

Ans: As some of their doors were open, he knew (that) he and the woman were not alone.

4. Q: The water was dripping from his face. The boy looked at her. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: While/When the water was dripping from his face, the boy looked at her.

5. Q: The boy turned around. He wondered what next. (Turn into a simple sentence)

Ans: Turning around, the boy wondered what next.

6. Q: Mrs Jones got up. She went behind the screen. (Turn into a simple sentence)

Ans: Getting up, Mrs Jones went behind the screen.

7. Q: He did not trust the woman. He did not trust himself. (Turn into a Compound sentence)

Ans: He did neither trust the woman nor did he trust himself.

8. Q: The boy lived somewhere. He might have his folks. He might have anything else. It would embarass him. The woman did not ask the boy anything about it. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: The woman did not ask the boy anything about where he lived, or his folks, or anything else that would embarass him.

9. Q: They (were) finished eating. She got up. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: When they (were) finished eating, she got up.

HS Result 2020 – Click Hrer.

10. Q; Sweat popped out on the boy s face. He began to struggle. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: While sweat popped out on the boy’s face, he began to struggle.

11. Q:She got to her door. She dragged the boy inside, down a hall. She dragged him into a large kitchenette-furnished room. It was at the rear of the house. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: When she got to her door, she dragged the boy inside, down a hall, and into a kitchenette-furnished room at the rear of the house.

12. Q: There were other roomers. They were laughing and talking in the large house. The boy could hear it. Turn into a simple sentence)

Ans: The boy could hear other roomers laughing and talking in the large house.

13. Q: The woman still had him by the neck. She had him in that way till in the middle of her room. (Turn into a simple sentence)

Ans: The woman still had him by the neck in the middle of her room.

14. Q: He had dried his face. He did not know what else to do. He dried it again.

Ans: After he had dried his face, and not knowing what else to do, dried it again.

15  Q: In another corner of the room there was a gas plate. There was an icebox too. Those were behind a screen. (Turn into a simple sentence)

Ans: In another corner of the room behind a screen (there) was a gas plate and an icebox.

16. Q: She did not watch her purse. She left it behind her on the day-bed. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: She did not watch her purse which she left behind her on the day-bed.

17. Q: The boy took care to sit on the far side of the room. There he thought something. (Turn into a simple and Complex sentence)

Ans: According to his thought, she could easily see him out of the corner of the other eye.

Ans: The boy took care to sit on the far side of the room where he thought she could easily see him out of the corner of other eye.

18. Q: She heated some lima beans and ham. She had those in the icebox. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: She heated some lima beans and ham (that) she had in the icebox.

19. Q: They were eating. She told him about her job in a hotel beauty shop. It stayed open late. (Turn into a Complex Sentence)

Ans: As they ate (As they were eating), she told him about her job in a hotel beauty shop that stayed open late.

20. Q: They (were) finished eating. She got up. (Turn into Complex Sentence)

Ans : When they (were)finished eating,  she got up.

21. Q: She led him down the hall to the front door. She opened it. (Turn into a simple sentence)
Ans: Leading him down the hall to the front door, she opened it.

Textual Grammar from “Three Questions”. (Joining) Very important for HS Final Examination, Set -1.

Textual Grammar from “Strong Roots”. (Joining) Very important for HS Final Examination, Set -1.

Textual Grammar from “The Eyes Have It”. (Joining) Very important for HS Final Examination, Set -1.

Visit our website onlineexamgroup.com  regularly and get regular updates.

Give your comment in the Comment Box below.

Share with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *