Madhyamik English Grammar Practce, Practise your English Grammar, do an attractive result and enrich yourself

Practise here your English Grammar. Madhyamik English Grammar Practce. It will help you score a good result in Madhyamik Examination. This is prepared with a view to help the students of West Bengal to learn English Grammar.

Madhyamik Examination is regulated by West Bengal Board of Secondary Education (WBBSE).

This page is prepared with a view to help the school – students who are going to prepare themselves for Madhyamik Exam. Here the students will get enough space for practice. Grammars of previous years are also included here. Different sections of Grammar of current syllabus is also included. Our sincere effort will make learning very easy and comfortable to the students.

Maximum items of Grammar has been covered here in our page. Constructive opinions and suggestions are always welcome. Access to our website will be very beneficial to the students of this age because we have tried to assist the students with the combined efforts of many experts. Now-a-days online learning is the only process that will help you become a distinguished and advanced student. We are trying to provide the students with that by our sincere effort. Our page will become a dear companion of our students.


Voice Change of Assertive Sentence:

1. I have bought a new car.

Ans: A new car has been bought by me.

2. He gave me a book.

Ans: A book was given to me by him/I was given a book by him.

3. I have written my sister a letter.

Ans: A letter has been written to my sister by me.

4. Nayan is reading a novel.

Ans: A novel is being read by Nayan.

5. I shall ask you a  question.

Ans: You will be asked a question by me. / A question will be asked to you by me.

6. My grandmother reads the Mahabharata.

Ans: The Mahabharata is read by my grandmother.

7. They play football.

Ans: Football is played by them.

8. Sujan likes fruits.

Ans: Fruits are liked by Sujan.

9. Anuradha sings songs.

Ans: Songs are sung by Anuradha.

10. Ratul looks at the moon.

Ans: The moon is looked at by Rahul.

11. Nita types a letter.

Ans: A letter is typed by Nita.

12. She would have read the book.

Ans: The book would have been read by her.

13. The boy did not break the glass.

Ans: The glass was not broken by the boy.

14. Trespassers will be prosecuted.

Ans: Authority will prosecute trespassers.

15. Smoking is prohibited.

Ans: The authority prohibits smoking.

16. I saw him come.

Ans: He was seen to come.

17. I know the girl.

Ans: The girl is known to me.

18. Mother feeds the baby.

Ans: The baby is fed by mother.

19. She can’t enjoy it.

Ans: It cannot be enjoyed by her.

20. She writes a letter.

Ans: A letter is written by her.

21. Ramu had drawn a picture.

Ans : A picture had been drawn by Ramu.

22. Her life inspired us.

Ans: We were inspired by her life.

23. They shouted at him.

Ans: He was shouted at by them.

24. They were making a noise.

Ans: A noise was being made by them.

25. His behaviour charmed me.

Ans: I was charmed with his behaviour.

26. They laughed at me.

Ans: I was laughed at by them .

27. He promised me a reward.

Ans: I was promised a reward by him.

28. The news will please her.

Ans: She will be pleased with the news.

29. I have promises to keep.

Ans: I have promises to be kept.

30. Tresspassers will be prosecuted.

Ans  The authority will prosecute the tresspassers.

31. We cannot undo what we do.

Ans: What is done cannot be undone.

32. We know that Rabindranath wrote ‘Gitanjali’.

Ans: It is known that ‘Gitanjali’ was written by Rabindranath.

33. People on the train sang bhajans.

Ans: Bhajans were sung on the train by people.

Do Yourself:

1. Mother has blessed her son.

2. We shall arrange a party.

3. Rabina is singing a song.

4. She gave me a book.

5. He had killed a rat.

6. Sital saw a movie.

8. The postman had delivered the letter.

9. Rajib helps mother.

10. The teacher is checking home tasks.

11. He will not call her.

12. He sent a card to her.

13. My grandfather told me a story.

14. Mr. Roy teaches me Geography.

15. He can drive the car.

16. There is a lot of work to do.

17. There is no time to lose.

18. He is to do this.

19. There are two letters to post.

20. He gave her a gift.

21. He refused her to help.

22. He killed himself.

Voice Change of Interrogative Sentence:

1. Do you see the bird?

Ans: Is the bird seen by you?

2. How do you do it?

Ans: How is it done by you?

3. Have you read the story?

Ans: Has the story been read by you?

4. Which book do you like?

Ans: Which book is liked by you?

5. Did you see the animal?

Ans: Is the animal seen by you?

6. Whom did you see?

Ans: Who was seen by you?

7. Had he done the homework?

Ans: Had the homework been done by him?

8. Whom do you want?

Ans: Who is wanted by you?

9. Does Samuel always scold the students?

Ans: Are the students always scolded by Samuel?

10. Have you written anything about our teacher, Samuel?

Ans: Has anything about our teacher Samuel been written by you?

11. How did they complete the task?

Ans: How was the task completed by them?

12. Does he always scold the students?

Ans: Are the students always scolded by him?

13. How did you do it?

Ans: How was it done by you?

14. Who is singing the song?

Ans: By whom is the song being sung?

Do Yourself:

1. Whom did you find?

2. Do you know the answers?

3. What did he see?

4. Doesn’t he understand English?

5. Can you do it?

Voice Change of Imperative Sentence:

1. Keep your word.

Ans: Your word should be kept.

2. Please keep off the grass.

Ans: You are requested to keep off the grass.

3. Do the work.

Ans: Let the work be done (by you).

4. Obey your elders.

Ans: Elders should be obeyed by you.

5. Please come here.

Ans: You are requested to come here.

6. Shut the door.

Ans: Let the door be shut (by you).

7. Open the door.

Ans: Let the door be opened (by you).

8. Do not smoke.

Ans: You are advised not to smoke.

9. Let him go.

Ans: He may be allowed to go.

10. Please do the sum.

Ans: Let the sum please be done (by you).

11. Please post the letter.

Ans: Let the letter please be posted (by you).

12. Collect the garbage.

Ans: Let the garbage be collected (by you).

13. Maintain the silence in the room.

Ans: Let the silence be maintained in the room.

14. Do not insult the poor.

Ans : The poor should not be insulted.

You must kill the tyrant.

Ans  The tyrant must be killed by you.

15. Obey your teacher.

Ans: Your teacher should be obeyed.

16. One should keep one’s promises.

Ans  Promises should be kept.

Do Yourself:

1. He must do the job.

2. Polish your dusty shoes.

3. Let us do the task.

4. Clean the study room.

5. Abide by the rules.

6. Send for a doctor.

7. One should keep one’s promise.

Quasi-Passive Voice:

The book is selling well.

Ans: The book is being sold well.

Mangoes taste sweet.

Mangoes are sweet when they are tasted.

Joining – Practise More English Grammar

NARRATION CHANGE:

1. Arjun says,”I shall not play with him.”

Ans: Arjun says that he(Arjun) will not play with him.

2. The boy said to the girl,”I never forget my word.”

Ans: The boy told the girl that he never forgot his word.

3. The police man said to the traveller,”Where do you live?”

Ans: The police man asked the traveller where he (the traveller) lived.

4. Mother said to her son,”What do you like to eat?”

Ans: Mother asked her what he liked to eat.

5. Father said to the son,”Have you no school today?”

Ans: Father asked the son if he(the boy) had no school that day.

6. The teacher said to the students,”Stop making noise.”

Ans: The teacher ordered the students to stop making noise.

7. The boy said,”Let me go out.”

Ans: The boy suggested that he should go out.

8. Mother said to her son,”May you have a happy life.”

Ans: Mother wished that he might have a happy life.

9. Bun said,”You are doubtless very big.”

Ans: Bun said that he was doubtless very big.

10. Grandmother said to me,”May God shower blessing on you.”

Ans: Grandmother prayed that God might shower blessing on me.

11. Rohit said,”Had I the wings of a dove!”

Ans: Rohit desired to have the wings of a dove.

12. The teacher said to the students, “Goodbye.”

Ans: The teacher bade the students goodbye.

13. The writer says,”They are grim fighters.”

Ans: The writer says that they are grim fighters.

14. The children said,”Let us travel by train.”

Ans: The children suggested that they should travel by train.

15. “Are cherry seeds lucky?” asked Rakesh. (1981)

Ans: Rakesh asked if cherry seeds were lucky.

16. “Climb up! Little boy,” said the tree. (2004)

Ans: The tree encouraged the little boy to climb up the tree.

17. “Let’s sit down here and talk the matter over,” said Davy to Faraday. (2005)

Ans: Davy proposed to Faraday that they should sit down there and talk the matter over.

18. The teacher said,”Man is mortal.” (2007)

Ans: The teacher said that man is mortal.

19. The teacher said to his students,”You must love your motherland.” (2008)

Ans: The teacher told his students that they must love their motherland.

20. “How did you get here, child?” asked the man.(2009)

Ans: The man asked the child how he (the child) had got there.

21. The captain said to the players,”Bravo! You have played extremely well.”

Ans: The captain encouraged the players by saying that they had played extremely well.

22. “My own garden is my own garden”, said the Giant.

Ans: The said that his own garden was his own garden.

23. He said to Rahim,”Do have a cup of coffee?”

Ans: He asked Rahim if he(Rahim) had a cup of coffee.

24. The teacher said to the students, “Explain the law of gravitation.”

Ans: The teacher instructed/ordered the students to explain the law of gravitation.

25. Mother said,”I have cooked biryani today.”

Ans: Mother said that she had cooked biryani that day.

26. Ram said to me,”Do your work in time.”

Ans: Ram advised me to do my work in time.

27. My father said to me,”Is not poverty a curse?”

Ans: My father asked me if poverty was not a curse.

28. He said to me,”Are you writing a letter?”

Ans: He asked me if I was writing a letter.

29. I said to him,”May you be happy.”

Ans: I wished that he might be happy.

30. The boys said,”Hurrah! We have won the match .”

Ans: The boys exclaimed in joy that they had won the match.

31. He said,”What a nice picture it is!”

Ans: He exclaimed in wonder that it was a very nice picture.

32. He said to me,”Alas! I could not save your life.”

Ans: He exclaimed in grief that he could not save my life.

33. He said,”Goodbye, my friends!”

Ans : He bade goodbye to his friends.

34. She said to me,”Happy Christmas!”

Ans: She wished me Happy Christmas.

35. Mother said to her son,”May God bless you.”

Ans: Mother prayed that God might bless her son.

36. I said to him, “May you live long.”

Ans: I wished that he might live long.

37. The old man said,”May peace prevail.”

Ans: The old man wished that peace might prevail.

38. She said, “May your son recover soon.”

Ans : She wished that my son might recover soon.

39. I said to him, “You must leave the place. “

Ans: I told him that he must leave the place.

40. He said to me,”Would you help me to do the sum?”

Ans: He requested me to help him to do the sum.

41. The master said to his servant, “Do as I told you. “

Ans: The master ordered his servant to do as he (the master) had told him (servant).

42. The teacher said to the boy,”Why are you disturbing my class?”

Ans: The teacher asked the boy why he(the boy) was disturbing his (the teacher’s) class.

43. The little girl said,”I was dancing in the evening.”

Ans: The little girl told that she had been dancing in the evening.

44. .The trainer said,”Why is everybody late today?” (2018)

Ans: The trainer asked why everybody was late that day.

45.’Let’s sit down here and talk the matter over’, said Davy to Faraday.(2006)

Ans: Davy proposed to Faraday that they should sit down and talk the matter over.

46. The teacher said,”Man is mortal.”(2007)

Ans: The teacher said that man is mortal.

47. The teacher said to his students, “You must love your motherland.” (2008)

Ans:The teacher told his students that they must love their motherland.

48. “How did you get here, child?” asked the man.

Ans: The man asked the child how he (the child) had got there.

49. He said to Mohan,”Do you know the way to the station?”

Ans: He asked Mohan if he (Mohan) knew the way to the station.

50. The boy said, “The earth is round.”

The boy said that the earth is round.

51. The girl said to her teacher, “Sorry Ma’am I completed my project, but forgot to bring it today.” Ans: Addressing as Ma’am, the girl sorrowfully told her teacher that she (the girl) had completed her (the girl’s) project, buthad forgotten to bring it that day.
Do Yourself:

The girl said,”Hurrah! I have won the debate competition.”(2012)

Ans:

“What’s your problem?” said the doctor to the patient.(2013)

Ans:

The boy said to his friend,”I went to school yesterday.”(2014)

Ans:

He keeps on saying,”I am very lucky.”(2015)

Ans:

She said to me,”Are you well?”(2016)

Ans:

The policeman said to the,”Where have you kept the stolen goods?”(2017)

Ans:

The gir said,”How cheap the mangoes are here!”

Ans:

They said,”Long live our leader.”

Ans:

 

DEGREE CHANGE:

Chennai is one of the busiest cities in India. (Positive)

Ans: Very few cities in India are as busy as Chennai.

2.I am as brave as he. (Comparative)

Ans: He is not braver than I.

This knife is not as shap as that one. (Comparative)

Ans: That knife is sharper than this one.

I am as strong as a tiger. (Turn into Comparative Degree)
Ans: A tiger is not stronger than I.

She is as fair as a rose. (Turn into Comparative Degree)
Ans: A rose is not fairer than she.

He is not the tallest boy. (Turn into Comparative Degree)
Ans: He is not taller than any other boy.

A donkey is not duller than he. (Turn into Positive Degree)
Ans: He is as dull as a donkey.

He is as dull as an ass. (Turn into Comparative Degree)

Ans: An ass is not duller than he.

The air of hills is cooler than that of plains. (Turn into Positive Degree)

Ans: The air of plains is not so cool as that of hills.

Very few metals are as costly as gold. (Turn into Comparative Degree)

Ans: Gold is more costly than most other metals.

Very few metals are as costly as gold. (Turn into Superlative Degree)

Ans: Gold is one of the most costly metals.

Joining – Practise More English Grammar

4. TRANSFORMATION OF SENTENCES.

Uneasy lies the head that wears a crown. (Turn into simple sentence)

Ans: Uneasy lies the head wearing a crown.

A tiger cannot change its tactic. (Turn it into Affirmative sentence)

Ans: A tiger fails to change its tactic.

I was his neighbour. He didn’t help me. (Join into complex sentence)

Though I was his neighbour he didn’t help me.

He is too tired to run. (Omit ‘too’)

Ans: He is so tired that he cannot run.

As soon as I went back to Delhi, I felt at sea. (Begin with no sooner)

No sooner had I gone back to Delhi than I felt at sea.

I prayed for her success. (Turn into complex)

Ans: I prayed that she might get success.

Ramu is a poor man. (Complex)

Ans: Ramu is a man who is poor.

We eat to live . (Complex)

Ans: We eat that we may live.

In spite of his honesty, he is unhappy. (Complex)

Ans: Though he is honest, he is unhappy.

He reminded silent. (Negative)

Ans: He spoke nothing.

You are expected in our house. (Negative)

Ans: You are not unexpected in our house.

What is the use of this statue.

Ans: There is no use of this statue.

Is he not tall? (Affirmative)

Ans: He is tall.

At last he was successful. (Use the verb form of successful)

Ans: At last he succeeded.

The girl listened to him in silence. (Use the adverb form of silence)

Ans: The girl listened to him silently.

He is a poor man. (Turn into complex sentence)

Ans: He is a man who is poor.

He was a famous man. His fame spread throughout the world. (Use a nominal compound) 2006

Ans: He was a world-famous man.

The little children saw the giant. He was playing in the garden. (Join with relative clause).

Ans: The little children saw the giant who was playing in the garden.

The boy was lazy.He was punished. (Simple sentence)

Ans: The lazy boy was punished.

Shruti is better than any other girl in the class. (Positive degree)

Ans: No other girl in the class is so/as good as Shruti.

Why do you waste time? (Turn into assertive sentence)

Ans: It is of no use to waste time.

Blood is thicker than water. (Turn into Interrogative sentence)

Ans: Is not blood thicker than water?

What a piece of work is man! (Assertive)

Ans: Man is a great piece of work.

How happy we are here! (Assertive)

Ans: We are very happy here.

Shut the door, Subir. (Assertive)

Ans: Subir is asked to shut the door.

What a ghastly scene! (Assertive)

Ans: It is  very ghastly scene.

Do not go there. (Assertive)

Ans: You are asked not to go there.

The horses which come from Arabia are much in demand. ( turn into a simple sentence)

Ans: The Arabian horses are marching demand.

She is not only wise but also brave. (turn into a simple sentence)

Ans:  Besides being wise she is brave.

RAM is a quite worker.  (use the adverb form of quite)

Ans:  Ram works quitely.

Tell me what your name is. ( turn into a simple sentence)

Ans:  Tell me your name.

It is unnecessary for you to come tomorrow.  (use need and rewrite the sentence)

Ans:  You need not come tomorrow.

Father’s behaviour took an unexpected turn. (complex)

Ans: father’s behaviour did not take an expected turn

You are half an hour late. ( interrogative)

Ans: Are you not half an hour late?

You must be honest. (negative.)

Ans: you must not be dishonest.

Every summer we had some hobby. (negative).

Ans: There was no summer when we did not have some hobby.

Most people think that the cat is an an intelligent animal. (negative)

Ans: Most people think that the cat is not an intelligent animal.

I tried every plan. (negative)

Ans: I left no plan untried.

Everybody wants to live.  (negative)

Ans: Nobody wants to die.

Only God knows everything. (negative)

Ans: None but god knows everything.

What a peace of work is a human being! (Assertive)

Ans: A human being is a great piece of work.

He purrs noisily. (negative)

Ans: He does not purr without making a noise.

What a shocking sight ! (assertive)

Ans: It is a very shocking sight.

Joining – Practise More English Grammar

PHRASAL VERBS/GROUP VERBS:

Our meeting was suddenly postponed.

Ans: Put off

I can’t tolerate such behaviour.

Ans: put up with

A magazine will be published soon.

Ans: Came out.

Evil systems should be abolished.

Ans: Done away with

Save something for future.

Ans: Put by.

The evening starts early in winter.

Ans: Sets in

The army finally surrendered.

Ans: Gave in.

The police chased the robbers.

Ans: Ran after.

He reduced his expenditure.

Ans: Cut down

He trades in coffee.

Ans: Deals in.

The man rejected my proposal.

Ans: Cast aside/turned down.

Soon the summer started.

Ans: Set in.

The little girl won many prizes.

Ans: Carried off/bore away.

The incident happened here.

Ans: Came about.

Yesterday I visited my grandmother’s house.

Ans: Called at.

They started their journey early in the morning.

 Ans:  set out

I cannot understand your words.

Ans: make out

Joining – Practise More English Grammar

Give your valuable suggestions and constructive  opinions and comments in Comment Box to make this website more developed and enriched.

We are happy to serve you. We wish your success and bright future.

Share with your friends

4 thoughts on “Madhyamik English Grammar Practce, Practise your English Grammar, do an attractive result and enrich yourself

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *